Hastane arazisi Cumhurbaşkanlığı kararı ile konut alanına çevrildi

Hastane arazisi Cumhurbaşkanlığı kararı ile konut alanına çevrildi
Şanlıurfa'da iki kamu hastanesi inşa edilmek üzere ayrılan 153 dönümlük hazine arazisi, yargı kararlarına rağmen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle konut alanına çevrildi.

Şanlıurfa’nın merkez Karaköprü ilçesi'nde, 250 bin dolayında nüfusa rağmen sadece tek bir kamu hastanesi bulunuyor. Karaköprü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinin yer aldığı ilçede, başka kamu hastanesi olmadığı için hastalar ya diğer ilçelerdeki hastanelerde ya da özel hastanelerde tedavi olmak zorunda kalıyor.

Evrensel'den Barış Polat'ın haberine göre, Bu ihtiyaç dolayısıyla ilçede Hazine’ye ait iki parselden oluşan 153 dönümlük arazinin üzerine Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Göğüs Hastalıkları Hastanesi inşa edilmesi kararlaştırıldı. Fakat Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü bünyesindeki her iki arazi, Başbakanlık Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 24 Mayıs 2017 tarihli kararı ile imar plan değişikliğe gidilerek konut alanına dönüştürüldü.

Urfa Şehir Plancıları Odası, kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. Danıştay 6’ncı Dairesi, 9 Aralık 2019’da dava konusu taşınmazların planlama esaslarının kamu yararına uygun olduğunu savunup, iptal gerekçesiyle açılan davanın reddine karar verdi.

Bunun üzerine “iptal” kararına dair Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’na temyiz başvurusunda bulunuldu. Kurul, 8 Temmuz 2020 tarihinde aldığı kararla her iki araziyi konut alanına dönüştüren plan değişikliğinin “İmar Kanunu ve ilgili mevzuatlara aykırı” olduğuna hükmederek, kararı oy birliğiyle bozdu.

Danıştay kararı

Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’nun aldığı karara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan 9 Nisan 2021 tarih ve 3804 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 153 dönümlük arazi yeniden konut alanına çevrildi.

 

Etiketler :