Hasret Gültekin heykeline saldırı iddiası yalanlandı

Hasret Gültekin heykeline saldırı iddiası yalanlandı
Tunceli'de Düzgün Baba Cemevi bahçesindeki Hasret Gültekin heykeline saldırı gerçekleştirildiği iddia edildi.

Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde bulunan Düzgün Baba Cemevi bahçesinde bulunan Hasret Gültekin heykeli kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce sökülerek, cemevinin arkasına atıldığı iddia edildi.

Düzgün Baba Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek bu iddiaları yalanladı.

Düzgün Baba Cemevi Başkanı: Düzgün Baba'da heykel olmaz

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre; Düzgün Baba Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek "Ortak bir akılla heykeli Nazımiye ilçe merkezine dikmek için kaldırdık" dedi. Kırmızıçiçek, “Heykel burada cemevimizde duruyor. Biz normalde bu mübarek Muharrem ayından bir gün önce kitlesel bir açılış yapacaktık, Nazmiye çarşı meydanında” diye konuştu.

Kırmızıçiçek, heykelin Düzgün Baba Cemevi’nin bahçesinde dikilme ve kaldırma kararlarıyla ilgili şunları söyledi:

"Dersim ocaklar diyarıdır. Evliyalar diyarıdır. Bizim burada çok ocağımız var. Bir buçuk yıldır bütün bu ocaklardan görüş alarak ‘buraya bir heykel gelecek’ diye konuşuldu. Sohbetlerini etmişiz. Şimdi, ‘Düzgün Baba da heykel olmaz. Bu Hasret Gültekin veya başka biri olsun. Düzgün Baba kutsal bir mekandır. Ziyaretgahtır. Maneviyatı büyüktür. Onu doğallığıyla, kutsiyetiyle bırakmak gerekiyor. İlla bir heykel yapılacaksa Dersim ya da Nazmiye merkezde dikilsin’ genel kanı bu yönde.” 

"Biz kalkıp heykele karşı çıkamayız. Heykel dikildiğinde biz de yanındaydık. Heykel dikilince ‘Artık açılışını yapalım’ dedik. Açılışa hazırlanırken tepkiler yükselmeye başladı. İlçe kaynıyor. ‘Ocağımıza heykel dikmişler. Heykelin orada ne işi var’ diye tepkiler bu kadar yoğunlaşınca bizde bir toplantı yaptık Sinan Samat ile. Çünkü kendisi de bu tepkileri gördü."

"Bu işler benim param var, ben zenginim hadi heykel dikelimle olmuyor. Rızalık almamız lazım. Bugüne kadar Hasret Gültekin’in eşi bizi aramamış sormamış. ‘Arkadaşlar siz ne düşünüyorsunuz rızanız var mı’ diye. Ta ki heykelin kaldırılacağını öğrendiği akşam bizi arıyor. Biz de durumu kendisine söyledik. Kendisiyle görüştük. Heykeli yapan iş insanı Sinan Samat ile de görüştük. Kendisi de tepkilerin boyutundan haberdar. En son istişare ettik. Beraber karar aldık. Dedik ki: “Nazmiye ilçe merkezine bu heykeli kuralım”. Kendisi kabul etti, “İnisiyatif sizdedir” 

"Nazmiye çarşı merkezine kuracaktık. Bununla ilgili planlama yaptık. Hazırlık yaptık. Diğer kurumlarımızla paylaştık. Belediye Başkanıyla görüştük bize yer tesis etti. Şimdi heykeli buradan oraya taşıyacağız. Kaldırdık. Ama bugüne kadar bu çalışmayla hiç muhatap olmamış Hasret Gültekin’in eşi açıklama yapmış. Kamuoyunda da böyle bir algı oluşturmuş. Heykel kırılmış, atılmış bunlar tamamen yalan ve yanlış şeyler. Heykel burada cemevimizde duruyor. Biz normalde bu mübarek Muharrem ayından bir gün önce kitlesel bir açılış yapacaktık. Nazmiye çarşı meydanında. En son bu noktadaydık." 

Yeter Gültekin: Bu yıkımı yapanlar Hınzır Paşa gibi zalimlerin yanına yazılırlar

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in aktarımına göre; Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin heykelin kaldırılmasına tepki gösterdi.

"Toplumsal vicdan ve tarihin vicdanı herkesi yaptıkları, yapmadıkları ve yıktıklarıyla hak ettiği yere yazar." diyen Gültekin şöyle devam etti;

"Bu yıkımı yapanlarda tarihin sayfalarında Hınzır Paşa gibi zalimlerin yanına yazılırlar. Toplumsal olarak şu sorulara hep birlikte yanıt aramak durumundayız; Hangi akıl, hangi vicdan ve eylemini savunamayan hangi gizli güç Pir Sultan Abdal’a sahip çıkmak için Sivas’a gitmiş, Madımak Otel’inde savunmasızken kuşatılmış ve diri diri yakılmış çocuklarımızın, yaşlı bilgelerimizin, sanatçılarımızın ve aydınlarımızın anıtını ve isimlerini hoyratça imha edebilir, yıkabilir? Hasret Gültekin heykelini yerinden indirenler, Madımak Otel’ini ateşe verenlerden daha da zalimdirler ve bu yıkımcılar 33 canımızı birkez daha katlettiler"