Halk porsiyonları küçültürken, saray 2.8 milyar TL harcadı

Halk porsiyonları küçültürken, saray 2.8 milyar TL harcadı
Emine Erdoğan, salgın gölgesinde alım gücü düşen halka ‘porsiyonları küçültelim’ çağrısı yaparken sarayın 2020 yılında 2,8 milyar TL’lik harcama yaptığı ortaya çıktı.

Yayınladığı tasarruf genelgelerinden kendisini sorumlu tutmayan sarayın 2020 yılı harcamaları için ödenen para belli oldu. 

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 2020 yılı Genel Faaliyet Raporu’nu açıkladı. 

Geçen yıl 2 milyar 872 milyon TL’lik harcama ile yılı tamamlayan Cumhurbaşkanlığı’na Erdoğan'ın onayıyla mal ve hizmet alımı yapabilmesi için yedek ödenekten de 800 milyon lira aktarıldı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir imzalı habere göre, 2020 yılında yapılan aktarmalardan büyük pay alan idareler arasında Cumhurbaşkanlığı da bulunuyor. Birbiri ardına tasarruf genelgeleri yayımlayan Cumhurbaşkanlığı, bütçesi yetmediği için her yıl kendi bütçesine yedek ödenekten de aktarma yapıyor. 2020'de mal ve hizmet alımı için yedek ödenekten en yüksek payı 2,5 milyar TL ile Milli Savunma Bakanlığı aldı. Bu bakanlığı 2,3 milyar TL ile Adalet Bakanlığı, 2 milyar TL ile Sağlık Bakanlığı, 806 milyon lira ile Karayolları, 800 milyon lira ile de Cumhurbaşkanlığı izledi.


11 milyar liralık mal ve hizmet alımı

Mal hizmet alımları için yedek ödeneğe aktarılan tutar 11 milyar 844 milyon liraya ulaştı. Buradan en yüksek payı alan kurumlar ve tutarları sırasıyla şöyle:

Milli Savunma Bakanlığı (2 milyar 509 milyon TL), Adalet Bakanlığı (2 milyar 317 milyon TL), Sağlık Bakanlığı (2 milyar 70 milyon TL), Karayolları Genel Müdürlüğü (806 milyon TL), Cumhurbaşkanlığı (800 milyon TL).

Emine Erdoğan: Porsiyonları küçültelim 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bakanlığın merkez kampüsünde düzenlenen "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" etkinliğinde yaptığı konuşmayla tepki çekti. 

Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "Gelin, hep birlikte basit önlemler alalım. Mesela, alışverişe çıkmadan önce, alınacaklar listesi hazırlayalım. Porsiyonlarımızı küçültelim. Sadece ihtiyacımız kadarını alıp, bozulacağını bildiğimiz yiyecekleri istiflemekten vazgeçelim" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın bu konuşması sosyal medyada tepki çekti. Sarayın, harcamalarında tasarruf yapılmasını isteyen yurttaşlar tepkilerini Twitter'da dile getirdi.