Gülmen ve Özakça için uluslararası çağrı: 20 Ekim’deki davalarına gözlemci gönderilsin
225 gündür açlık grevi eylemini sürdüren tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’ndan uluslararası bir çağrı geldi. Mektup aracılığı ile yapılan çağrıda, 20 Ekim’deki duruşma için gözlemci gönderilmesi ve duruşmaya katılım mesajı verildi.
Türkiye’de de üyeleri bulunan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), uluslararası toplumdan kamudan ihraç edilmelerinin ardından açlık grevine başlayan ve halen cezaevinde ve açlık grevinin 225’inci gününde olan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın 20 Ekim’deki duruşmasını izlemelerini istedi.
Türk-İş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hak-İş ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) da üyesi olduğu ETUC’un mektubunu KESK paylaştı.
ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini’nin de imzasının bulunduğu mektupta, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından çok sayıda kamu çalışanının ihraç edildiği belirtildi.
“Hemen hemen hepsi değilse bile çoğu ihraç keyfi ve kanıtlanmayan ithamlara dayalı olarak yapılıyor” denilen mektupta, ihraç edilenlerin büyük bölümünün herhangi bir geliri olmadığı, seyahat hakları da dahil birçok sosyal haklarını yitirdikleri ve çok ağır koşullarda yaşadıkları vurgulandı.
KESK’e bağlı Eğitim-Sen üyesi oldukları anımsatılan Gülmen ve Özakça’nın avukatlarının da “terör örgütü üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklandıklarına işaret edilen mektupta, davanın bir sonraki duruşmasının 20 Ekim’de yapılacağı belirtildi.
Davayı izleme çağrısında bulunulan mektupta, “Sizden bu ihraç edilmiş çalışanların ve sendika üyelerinin Ankara’daki duruşmasına katılmak üzere gözlemci göndermenizi istiyoruz” denildi.
Mektupta, Avrupa Birliği’nin (AB) ve üye devletlerinin “keyfi ihraçlarla ve yetersiz hukuki süreçle ilgili” kaygılarını dile getirmesinin son derece önemli olduğu belirtildi. Mektupta, şöyle devam edildi:
Adil ve tarafsız yargılamalar garanti edilmiyor. AB delegasyonunun ve üye devletlerin elçiliklerinin bu yargılamaların duruşmalarına katılımı geçmişte olumlu sonuçlar doğurdu. Böylesi heyetler AB’nin adil, tarafsız yargılamalar ve insan hakları konularını takip ettiğini gösteriyor.