Gergerlioğlu direniyor, akıllarda Orhan Doğan, gözler Şentop'ta

Gergerlioğlu direniyor, akıllarda Orhan Doğan, gözler Şentop'ta
1994'te DEP'lilerin milletvekilleri düşürülmüş ve hapse atılmışlardı. Bugün milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu Meclis'te direniyor. Herkesin aklına Meclis'ten polis eşliğinde çıkarılması tartışılan Orhan Doğan'ın görüntüleri geliyor

2 Mart 1994'te Meclis, HEP'in kapatılması ile DEP'i kuran milletvekillerinin gözaltına alınışına sahne oldu. Meclisten yaka paça gözaltına alınması sırasındaki fotoğraflarla Doğan, Türkiye siyasal tarihinde hep bir "demokrasi ayıbı" tartışmasının odağı olmuştu. 2 Mart'ın da simge ismi olmuştu.

Meclis'te sivil bir polis tarafından ensesine bastırılarak Murat 131 marka araca sokulan Doğan, yargılandı, mahkum oldu ve 10 yılı aşkın bir süre hapis yattı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşım sebebiyle verilen hapis cezasının ardından milletvekilliğinin düşürülmesi kararı akıllara Orhan Doğan'ı getirdi. 

Genel Kurul'dan ayrılmayan Gergerlioğlu "Hiçbir yere gitmiyorum" diyor. HDP'li milletvekilleri de kendisine destek amacıyla "Hak hukuk asdalet" sloganları atarak bekliyor.  

Herkesin gözü Meclis içinde yetkisi bulunan Meclis Başkanı Mustafa Şentop'ta. Şentop'tan sıcağı sıcağına bir açıklama gelmedi.  

Gergerlioğlu Meclis'te hakkında okunan milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunmasının ardından konuşma yaptı. HDP'li vekiller "Darbeci AKP" sloganı attı. Gergerlioğlu şu ifadeleri kullandı:

"Meclis Genel Kurulu'nu terk etmiyorum. Bu anayasa dışı bir okumadır. Ben Kocaeli'nden milletin 90 bin oyuyla buraya geldim. Halkların kardeşliğini kimse engellemeyecek. Bu kararı tanımıyorum. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım. Kürt meselesinde insan haklarına uygun barışçıl bir çözüm önerdiğim için cezalandırılıyorum. Bu karar milletin iradesine aykırı bir karardır. Anayasa Mahkemesi'nin kararı bile beklemiyor. Enis Berberoğlu'nun vekilliğinin düşürüldüğü zaman hepimiz protesto etmiştik. İkinci defa aynı olayı yaşatmak istiyorlar. Benim buraya döneceğim kesindir. Vekilliğimi düşürüyorlar çünkü kendi ayıplarını, ihlallerini, insan kaçırmalarını, çıplak aramaları defalarca yüzlerine vurdum. Burada esaslı bir direniş yapıyoruz. AKP sıraları kaçtı, tek kelime bir şey diyemediler. Yaptığım paylaşım hala yayında, erişim yasağı yok. Retweet eden birisine de soruşturma yok ama bana iki buçuk yıllık ceza verildi. Ben seçildikten sonra da bu yargılamanın durması gerekiyordu"

Gergerlioğlu: Bu zorbalığa karşı demokrasi nöbeti başlatıyorumGergerlioğlu: Bu zorbalığa karşı demokrasi nöbeti başlatıyorum

Etiketler :