Gece gündüz köylüye ve yoksula yardım için yollarda koşturuyor

Gece gündüz köylüye ve yoksula yardım için yollarda koşturuyor
Tunceli'de herkes ona 'iyilik meleği' diyor. 35 dönümlük tarlasına bostan ekti, bostanda yetişen ürünleri satarak köylerde oyuncağı olmayan çocuklara oyuncak aldı. Uğur Böceği Hareketi'nin kurucusu Seda Canpolat'ın hikayesini Halk Tv'ye anlattı.

FERİT DEMİR - TUNCELİ

Tunceli'de herkes ona 'iyilik meleği' diyor. 1 yıl önce köydeki 35 dönümlük tarlasına bostan ekti, bostanda yetişen ürünleri satarak köylerde oyuncağı olmayan çocuklara oyuncak aldı. Sonra Türkiye ve Avrupa'daki hayırsever vatandaşlar kendisine ulaşarak onlardan aldığı yardımlar ile  köylüye hayvan aldı. Yaşlı köylünün evini temizledi, mobilyası eksik olana mobilya, beyaz eşyası olmayana beyaz eşya aldı ve salgın döneminde onlarca çocuğa tablet hediye eti.

Seda Canpolat Tunceli'nin Mazgirt ilçesi Göktepe köyünde yaşıyor.  Geçen yıl gezdiği bazı köylerde çocukların oyuncaklarının olmadığını fark edince babası ile konuşup köydeki 35 dönülülük tarlaya, sebze  bostanı ekti.  Bostanda yetişen sebzeleri satarak onlarca çocuğa  oyuncak aldı.

whatsapp-image-2021-05-30-at-12-47-00.jpeg

Bu çalışması haber olunca   Türkiye ve Avrupa'dan onlarca hayırsever  kendisine ulaşarak  yoksul ve ihtiyaç sahibi köylülere yardım yapmak istediklerini söyleyince bir grup arkadaşı ile birlikte Uğur Böceği Hareketi'ni başlatarak köy köy gezip ihtiyaç sahiplerini belirledi ve yardımlar ard arda gelmeye başladı.

Bir yıldan fazladır bir grup arkadaşı ile birlikte başlattığı Uğur Böceği Hareketi ile köylülere ve yoksullara ulaşan Seda Canpolat çocuklara oyuncak, ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı, giyecek yardımı, inek yardımı, evlerin tamir edilmesi, mobilya ve beyaz eşya yardımı, yaşlıların ev temizliğinden sonra  şimdide köylünün üretimine katkıda bulunmak ve üretime teşvik etmek için köy köy gezerek belirlenen ailelere 50-70 arası tavuk ve yem dağıtıyor.

Seda Canpolat amacının köylüyü üretime teşvik etmek olduğunu belirterek köylülere tavuk dağıtma projesini, ''Şu an itibari ile köylerde tespit ettiğimiz ailelere ulaşmaya başladık. Hozat, Pertek ve Mazgirt köylerinde belirlediğimiz ailelere ilk etapta 50 ile 70 arası tavuk dağıtıyoruz. Amacımız köylülü üretime teşvik etmek. Şu an verdiğimiz tavuklar yumurta yapma aşamasına gelmiş köylüye ilk etapta bir çuvalda yem veriyoruz. Köylü sadece bu tavuklara baksa bile ayda  1000 TL'den fazla yumurtadan gelir elde edecek. Amacımız her aileye 50 tavuk daha vermek. Şu an dağıttığımız tavukların kontrolünü yapacağız bir kaç ay sonra köylü tavuklara bakıyor ve üretime geçmiş ise 50 tavuk daha hediye edeceğiz ve köylü aylık ortalama 3 bin TL'ye yakın yumurtadan para kazanacak. Bizim amacımız yoksulluğu ortadan kaldırmak  insanlarımızı yardım erzakı kolilerine muhtaç olmaktan kurtarmak için bu çalışmayı yapıyoruz'' diye anlattı.

Seda Canpolat Tunceli'nin çok göç veren ilerin başında geldiğini, bu çalışmalar ile metropollere göçün azalacağını da öne sürerek "Biz bu yöntemler ile metropollere göçün azalacağına inanıyoruz çünkü buradan çok göç var. İnsanlar bilmedikleri bir hayata adım atıyor ve bir çöküş yaşıyor bizim amacımız herkes köyünde kalsın eksin biçsin üretsin ve kimseye muhtaç olmasın kendi üretimini kendisi yapsın biz bunun çalışmasını yapıyoruz uğur böceği hareketi olarak. Her dönem yeni bir proje ile köylümüzün yoksul vatandaşımızın karşısına çıkıyoruz. Bu dönem tavuk projesini yaygınlaştırarak organik yumurta üretim projesi ile hem sağlıklı yumurta satılacak hem de köylü  belli miktarda para kazanacak" diye konuştu.

Seda Canpolat insanların tavuk yemesinden çok tavuk üretmesini ve kazanç sağlamasını istediklerini de söylerken "Kesinlikle biz  insanlar üreterek emek vererek kazansın istiyoruz. Balık yemeyi değil balık tutmayı öğrenmelerini istiyoruz. Tek amacımız insanların üretmesi ve kazanması, kimse kimseye muhtaç olmadan  hayatını yaşayabilsin. önce Çubuklarımıza ne yapabiliriz düşüncesi ile yola çoktuk. Ama sonra anladık ki çocuktan önce anneyi ulaşmak gerek ve amacımız  anneleri mutlu ederek onların üretimde öncü rol oynaması için  tavuk projesini hayata geçirdik. Köylü verdiğimiz tavuklardan üretim yaparsa ayda ortalama bin TL  kazanır ve bir süre sonra bu tavuklar çoğalır ve yine biz yeni tavuklar vereceğiz ve kazanç artacak köylü kazanacak ve kimseye muhtaç olmayacak. Köylü kendisi üretirse daha değerli olacak kimseye muhtaç olmadan üretici haline gelen köylü çevresine de örnek olacağı için bu tür  ponjelerin önemi çok büyük. Bizim amacımız köylünün tavuk satın alarak yemesi değil köylü ürettiği tavuğu hem yesin hem de para kazınsın" dedi.

Seda Canpolat, Uğur Böceği Hareketi'nin, Tunceli bölgesinde herkese ulaşmak, ihtiyaç sahibi kim varsa yanında olmak istediklerini söyledi. Canpolat ayrıca "Çocuklara oyuncak dağıtarak projeyi geliştirdik. her gittiğimiz köyde bir eksiklik gördük ve o eksikliği tamamlamak için harekete geçtik. Öncelikle şunu demek gerekir  biz bu yardımları kendi imkanlarımızla değil Büyük kentlerde ve Avrupa'da yaşayan hayırsever dostlarımızın katkıları ile yapıyoruz. Bir köylüye inak lazım ise bunu dostlarımıza bildiriyoruz ve anında o inek sahibine ulaşıyor. Mobilyası eksik olan  ailelere mobilya, beyaz eşyası olmayan ailelere beyaz eşya, evi boyanması gereken ailelerimizin evini boyuyoruz, evi temizlenmesi gereken yaşlıların evlerini temizliyoruz, hastaneye gitme durumu olmayan yaşlımızı hastaneye götürüyoruz yani  yoksulun her an yanında olmak için gece gündüz ekibimiz ile birlikte yollardayız'' diyerek açıklamasını bitirdi.