Flamingoların yaşam alanına balık çiftliği engeli

Balıkesir’de Gönen Çayı Deltası’nda Flamingoların yaşam alanına karides tesisi kurulacağı iddiaları bölgede huzursuzluğa yol açtı. Misakça’da yaşayan eski CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, “İklim krizi sebebiyle Türkiye ve dünyanın sıcaklığı giderek artıyor ve sulak alanlar yok oluyor” dedi.

Misakça’da yaşayan eski CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, söz konusu sulak alanın önemini Halk TV'de Sorel Dağıstanlı’nın programında anlattı.

Flamingo ve onlarca kuş çeşidinin beslendiği ve ürediği bir tabiat varlığı olduğunu belirten  eski CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, doğal alanın neden korunması gerektiğini açıkladı.

Gönen Çayı deltası sulak alanı üzerine karides çifliği kurulacağı iddiası tepki çekti. Havutça, “Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından bir tanesi olan Gönen Çayı deltası’na balık çiftliklerinin kurulması demek bu bölgenin adeta yok olması ve idam fermanının imzalanması demektir” diye konuştu.

Dağıstanlı’nın ‘Oraya bir balık çiftliği kurulduğu takdirde oradaki ekolojiye nasıl zarar verecek?  Etkileri ne olacak?’ sorusuna Havutça, şöyle yanıt verdi:

“Burada bir balık çiftliği kurulması demek, buradaki yaban hayatın tamamen yok olması anlamına geliyor. Sulak alanlarımızın tamamının aynı şekilde korunması gerekiyor ki buradaki canlı habitatı da varlıklarını koruyabilsin. Burası flamingoların beslenme alanıdır. Flamingolar burada besleniyorlar, burada yaşıyorlar.”

‘Biz sanayiye karşı değiliz’

Havutça, bu alanın balık çiftliği için uygun olmadığını vurgulayarak, 

“Biz sanayiye karşı değiliz. Ülkemizin toplumumuza istihdam yaratacak birçok sanayi kuruluşları ihtiyacı var. Balık çiftliği de yapılabilir ama balık çiftliği için yapılacak uygun alan burası değildir” dedi.

‘Bu sulak alan uygun yer değil’

Havutça, konuyla ilgili çözüm önerisinde bulundu:

“Bandırma’dan bu bölgeye gelirken Organize Sanayi var. İplik sanayicisi yatırım yapmak istiyorsa o bölgeye yatırım yapabilir.  Balık üretim çiftliği için, Kültür balıkçılığı artık birçok tarlalarda ovalarda yapılabiliyor. Bu sulak alan uygun yer değil. Burası bir yaban hayatıdır. Biz burada istiyoruz ki, bu alanın tamamı özel korumaya alınarak ekolojik ve doğa alanı olarak kuş gözlem alanı yapılsın.Dolayısıyla burada kuş takipçilerinin 2-3 gün konaklayabilecekleri, kuşların yaşamlarını kayıt altına alabilecekleri coğrafi ekolojik bir  alan olarak değerlendirilsin.”