AKP'li patronun madeninde kölelik düzeni!

Soma'da, sendikal gerekçeyle işten çıkarılan Fernas Madencilik işçileri, ölümcül çalışma koşullarına teşhir ederek, "Ölmek istemiyoruz" dedi.

Manisa Soma’da yer alan Fernas Madencilik’te, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan yedi işçinin ardından başlayan eylem, yedinci gününde devam ediyor. İşçiler, Bağımsız Maden İş Sendikası’nın öncülüğünde başlattıkları direnişte, maden ocağındaki insanlık dışı çalışma koşullarını kamuoyuyla paylaşarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

Son olarak Bağımsız Maden İş Sendikası, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik'te işçilerin çalıştığı koşulları gözler önüne seren görüntüler yayımladı.

Görüntülerde, madencilerin sürekli suya batık halde, gaz kaçağı ve elektrik çarpması riski altında, hiçbir önlem alınmadan çalıştığı açıkça görülüyor.

gwt5yacxgaqgtlh.jpeg

MADENCİLER YAŞADIKLARINI ANLATTI

İşçilerin kanser veya kör olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten sendika şunları kaydetti:

"Gördüğünüz makine jumbo makinesi, arkada görülen sarı lekeler göze değdiği anda hızlıca kör eden ağır kimyasallar. Çatlakların kapatılabilmesi için hem kesim hem de kimyasal koruyucu işlem yapılıyor. Yönetmeliğe göre kimyasal yapılan alanda kimsenin durmaması gerektiğinden şerit çekili alan vardiya amirleri ve şirket yöneticileri tarafından kaldırılmış durumda. Madenciler kimyasala uygun koruyucu tek ekipman, gözlük, tulum, maske olmadan uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi altında çalışıyor."

gwt5yawwmaahfx0.jpeg

İŞÇİLERİN VÜCUDLARI BU HALDE!

Vücudunu paylaşan bir işçi, "Vücuda teması halinde deride alerjik reaksiyon ve yanmaya aynı zamanda kansere sebep olan kimyasalların içinde çalışıyoruz. Koruyucu ekipman verilmediği için sık sık bu durumlarla cebelleşiyoruz!" dedi.

fernas-isci.png

Sendikanın paylaştığı bilgilere göre, maden sahasında ağır kimyasalların karıştığı yer altı sularının toprağa ve su kaynaklarına sızması konusunda da hiçbir önlem alınmıyor.

Suya batık halde çalışan madenciler başta olmak üzere binlerce kişi kanserojen madde karışan sular ile yavaş yavaş zehirlenirken tek bir denetim yapılmıyor.

gwt2xllwaaageo7.jpeg

"NEDEN Mİ DİRENİYORUZ? ÖLMEMEK İÇİN!"

İşçilerin yemek yerken bile tek bir güvenli alanları yok. Madendeki her anları ölümle burun buruna...

isciyemek.png

Sendika, yaşanılanların devamını şu cümleleriyle kaydetti:

"Bırakın çalışırken düzenlemelere uygun şekilde önlem alınmasını işçilerin yemek molalarını kullanabilecekleri bir alan dahi yok. Kimyasal bidonlarının üzerinde, kablolara oturarak yemek yeniliyor. Çalışma alanında yüksek yerlere çıkmaya uygun araç dahi yer almıyor. Makine üzerine çıkılmaması gerekirken üç işçi aynı anda, metrelerce yukarıda elektrik akımına kapılma ve düşme tehlikesi altında hiçbir önlem alınmadan çalışıyor. 'Loder' isimli yükleyici makinede, İSİG düzenlemelerine göre sadece malzeme yüklemesi yapabilir, üzerine çıkmak yasaktır ancak işçiler daha önce düşüp yaralananlar olmasına rağmen sürekli halatsız şekilde çalışmaya zorlanıyor. Patron milletvekili olmasına rağmen İSİG önlemlerini, yönetmelikleri, kanun maddelerini uygulamayarak suç işliyor, madencileri ölüme gönderiyor."

gwt2xltxkaa2pv3.jpeg​​​​​​​

Kaynak:ANKA