'Felaketin sebebi iklim krizi değil iktidar'

'Felaketin sebebi iklim krizi değil iktidar'
Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Erdoğan Atmış, , yaşanan her felaketin iklim krizi denilerek geçiştirildiğini belirterek, "Felaketin sorumlusu iklim krizi değil iktidar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamasına göre, Kastamonu, Sinop ve Bartın’da gerçekleşen sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 17'ye yükseldi. 

'İklim krizi değil iktidar'

BirGün'den Yaren Çolak'ın haberine göre, Önceki gün Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketine ilişkin felaketin sorumlusunun iklim krizi değil iktidar olduğunu vurgulayan Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, yaşananlara tepki gösterdi:

“Yanlış planlar, imar affı, dere yatağına yapılaşmaya izin veren iktidar, sorumlusu sizsiniz. Sel de olur deprem de ama bunu felakete dönüştüren, iktidar. O HESler için yapılan kanallar, yollar, tüneller, döşenen borular oradaki doğal yaşamı suyun akışının yönünü bozdu. Yaban hayatın suyla ilişkisini kestiler. Irmağın yatağını daraltarak rant sağladılar. Müteahhitti zengin etmeye çalıştılar. Yaşanan sel, yangın ve depremin ardından yaşanan bu büyük yıkımın asıl sebebini sorgulamamız lazım. İkilim krizi diyerek bu konu geçiştirilemez. Dere yataklarına kurulan kentler, yanlış arazi kullanım politikaları, HESler, JESler felakete hizmet ediyor.”

Arazi kullanım politikasının önemine dikkat çeken Atmış sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ormanlardan aşırı odun üretimine orman kaybına son vermemiz gerekiyor. Arazi kullanım politikamızı belirlememiz ona göre yönetim anlayışına gitmemiz gerekiyor. Arazi kullanım politikası toplumcu olmalı. Toplumcu ve doğa yararına yönelik olmalı. Ranta dayalı olmamalı. Ranta değil halka hizmet edilmeli. Bilim ne diyorsa o yapılmalı. Doğayı sömürerek kalkınma olmaz.”