Fahrettin Koca: Şu anki şartlarda, salgın kontrol altında

Fahrettin Koca: Şu anki şartlarda, salgın kontrol altında
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu. Yeni normalle ilgili açıklamalarda bulunan Koca; coronavirüs salgınıyla mücadelede gelinen ikinci aşamanın kurallarını anlattı.

Soru cevap kısmında Koca'nın bayramda sokağa çıkma yasağı ve camilerin ibadete açılmasıyla ilgili cevap vermekten kaçındığı dikkat çekti.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- İlk vakanın tespit edilmesinin üzerinden 8 hafta geçti. Böylesi büyük bir hadisede, 8 haftalık bir mücadele uzun ve yorucu değildir.

- Coronavirüs, küresel dünyanın küresel salgınıdır. Salgın bizi hareketi sınırlamaya, izole olmaya, daha az temasa, insanlarla aramıza fiziki mesafe koymaya, kontrollü yaşamaya zorluyor.

- DSÖ verilerine göre, dün dünyada toplam 82 bin 591 yeni vaka tespit edilmiştir. Salgının kazandığı seyirde henüz bir değişiklik yok. Sadece Amerika'da dün 1630, İtalya'da ise 172 yeni ölüm oldu.

- Türkiye günlük coronavirüs tablosunda ise dün, iyileşen hasta sayımız toplam hasta sayımızın yüzde 70'ine ulaştı.

- Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı hâlde, salgının gerilemesi nedeniyle bu düzeyde test yapma gereği artık oluşmuyor.

- Bugün sayıları 6 bin 239'a ulaşan filyasyon ekiplerimiz, 10 Mart'taki ilk vakadan bu yana 722 bin kişiye ulaştılar.

- Hastalığın yayılımını, kaynağından takiple kontrol altına aldık. Bunu yapmasaydık, hastalık hızla yayılırdı.

- 10 Mart'tan itibaren uygulanan filyasyonla; tedbir ve tedavi birbirini tamamladı.

- 29 Nisan'da günlük test sayısı 43 bin 498'e çıktı. Testteki artışa rağmen, yeni hasta sayısı azaldı. Salgının 5'inci haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içindeyiz.

- Şu anki şartlarda, salgın kontrol altında.

- Bir hafta öncekinden çok daha iyi durumdayız. Buna rağmen, bir hafta önce ne söylediysem tekrar ediyorum; salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. Bu fırsatı tanırsak, bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir. Örnek olduğumuz dünyaya, ders olabiliriz.

- Uyarılarımızın hiçbiri korkudan medet ummuyor. Toplum olarak, bir sağduyu örgütlenmesine işaret ediyor.

- Bazı gündelik hevesler, tavizler ise "Bu kadar olsun," diye karşılanabilir. Ancak bir pandemi sürecindeyiz. Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak, alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Coronavirüs tedbirlerinden taviz vermek, çikolatayla rejimi bozmaya, çarpıntı yapacağını bile bile bir fincan kahve içmeye benzemiyor.

- Türkiye olarak, dünyadan önde mücadelemizin 2'inci dönemindeyiz. Geldiğimiz nokta, o kadar umut verici ki; sanayi bölgelerinde çalışanların sağlığını korumak ve bulaşmayı önlemek için test laboratuvarlarını açıyoruz, iş yerlerine pandemi risk yönetimi için kurallar geliştiriyoruz, bakanlık olarak yeni yaşamın gerektirdiği sağlık standartlarını oluşturuyoruz.

- Yeni hayatımızda kalabalık kuyruklar, AVM kalabalıkları, stadyum kalabalıkları, pazar yeri kalabalıkları, üç kişinin yan yana oturduğu koltuklar, tam kapasite çalışan asansörler olmamalıdır.

- Kontrollü sosyal hayatın, size kesin olarak öğrettiği şey "Bir şey olmaz" cümlesinin üzerini çizmenizdir.

- Yerel yönetimlerden özel sektöre, hayatın tüm taraflarına sorumluluk düşmektedir.

Soru-Cevap bölümü

Soru: Havalar ısınıyor, turizmde de normalleşme çerçevesinde bazı öneriler geldi. Yurtdışından gelecek turistlere yönelik bir çalışma yapılacak mı?

Fahrettin Koca: Turizm Bakanlığımızla da yoğun bir çalışma dönemindeyiz. Bir ekip oluşturarak, Bilim Kurulumuzun da alınması gereken tedbirleri belirtip ne tür tedbirlerin alınarak devam edebileceğiyle ilgili plan yapıldı. Bununla ilgili, sertifikasyon dahil olmak üzere bakanlığımızla geliştirdiğimiz birtakım yaklaşımlar oldu. Bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurtdışından gelişleri olabildiğince test yaparak bu dönemi daha sağlıklı götürme eğilimindeyiz.

Soru: Marketlerde ve trafikte yoğunluk artışı görülüyor. İkinci dalga tehlikesi var mı?

Fahrettin Koca: Bugün konuşmamda genel anlamda yeni normalin nasıl olduğu ve kontrollü sosyal hayat olarak tanımladığımız bu ikinci dönemde maske ve 1.5 metre mesafenin önemine dikkat çektim. Kalabalık ortam oluşturmadan, mesafe kuralına uyarak, mutlaka maske takmak kaydıyla ikinci dalganın önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz. Birbirimizi uyarmalıyız, sadece kişinin değil toplumun sağlığını ilgilendiren salgından bahsediyor. Kimsenin kendi başına, istediği gibi davranma hakkı olamaz.

Bakan Fahrettin Koca, Demirören Haber Ajansı Muhabiri Kaan Ulu'nun "Ramazan Bayramı'nda 4 günlük sokağa çıkma yasağı olacak mı?" sorusunu yanıtsız bıraktı.

A Haber muhabiri aynı soruyu yineledi

A Haber muhabirinin Ramazan Bayramı sorusunu yinelemesi üzerine Koca, "Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı biliyorsunuz hükûmet kararı, bununla ilgili salgının seyri etkili olacak. Salgının seyrine göre zaten gündeme gelmiş olur. O durumda hükûmet ve Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklama yapmış olur. Henüz Bilim Kurulu'nun gündemine gelmedi." diye konuştu.

Camilerin ibadete açılması

Camilerin ibadete açılmasıyla ilgili de topu Erdoğan'a atan Koca, "Camilerin açılmasıyla ilgili Bilim Kurulu'nda gündem olmadı ama salgının seyrine göre önümüzdeki günlerde gündeme gelebilir. Olma ihtimali varsa, daha çok tedbirli ve belli esasları kuralları olmak kaydıyla hükûmet de Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklama yapar." diye konuştu.