Eylem Tok'un Türkiye'ye iade duruşması ikinci kez ertelendi

Eylem Tok'un Türkiye'ye iade duruşması ikinci kez ertelendi
Ehliyetsiz bir şekilde kullandığı aracıyla Oğuz Murat Aci'nin ölümüne yol açan oğlu Timur Cihantimur’u önce Mısır’a daha sonra ise ABD’ye kaçıran Eylem Tok’un Türkiye’ye iade duruşması ikinci kez ertelendi.

İstanbul’un Kemerburgaz ilçesinde ehliyetsiz araba kullanarak Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ile annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iade edilmesine ilişkin dava sürüyor.

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun aktardığına göre, daha önce 11 Eylül günü yapılacağı açıklanan fakat bu hafta içinde bir gün öne çekilerek 10 Eylül’de yapılacağı ifade edilen Tok’un Türkiye’ye iadesine ilişkin karar duruşmasının 9 Ekim günü saat 14:00’te gerçekleştirileceği açıklandı. VOA Türkçe’nin dava dosya kayıtları ve mahkeme katibi Noreen Russo’dan teyit ettiği bilgiye göre karar duruşmasının tarihi ikinci defa ertelendi.

eylem-tok-3.webp

SAVCILIK 27 SAYFALIK MÜTALAASINI VERMİŞTİ

Massachusetts Bölge Başsavcı Vekili Joshua S. Levy, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili Hakim Donald Cabell’e imzalaması için sundukları taslak karar metniyle birlikte, iade şartlarının oluştuğunu belirten 27 sayfalık bir yazılı mütalaa sunmuştu.

11 Eylül’de Boston’da yapılacağı iletilen duruşmada Tok’un Türkiye’ye iadesini engelleyecek herhangi bir yasal değişiklik olmayacağına dikkat çeken Savcılık, Başsavcı Vekili Levy, Tok'un Türkiye'nin iadesini talep ettiği her iki suçu da işlediğine inanmak için ellerinde yeterli kanıt olduğunu belirtti.

Eylem Tok’un Türkiye'ye iadesi için ABD Dışişleri Bakanlığı'na iade kararını tebliğ etmesini talep eden Savcılık, Tok’un iadesine ilişkin örnek karar taslağını da hakime sunmuştu. Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iade talebini onaylaması için hazırladığı taslak karar metinde Tok’un Türkiye’ye iade kararını gerekçeleriyle açıklamıştı.

eyle-tok-2.webp

Kaynak:VOA Türkçe