Eski vekiller maaşlarına enflasyon kadar zam istedi

Eski vekiller maaşlarına enflasyon kadar zam istedi
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) bütçe görüşmeleri evvelinde kulislerde eski vekillerle ilgili bir gelişme yaşandı. Hürriyet Gazetesi'nden Nuray Babacan'ın haberine göre eski vekiller, maaş artışı için sistem değişikliğini de içeren bir düzenleme için çok uğraştı ancak sonuç alamadılar.

Bir grup eski milletvekili maaşlarına yapılacak yüzde 14,4'lük artışın enflasyon oranının altında kaldığı gerekçesiyle parti yönetimlerini ziyaret etti. Eski milletvekilleri 16 bin 400 lira olan emekli maaşları 18 bin liraya çıkacak.

Yüzde 21 olarak açıklanan resmi enflasyon dikkate alındığında ise maaşlar 20 bin liraya yükselecekti.

Bu arada, Cumhurbaşkanı ödeneğini yetersiz bulanlar da oldu. TBMM Başkanı, bakanlar ve milletvekillerinin maaşlarını da belirleyen bu ödeneğin, pandemi ve ekonomik kriz dikkate alınarak, attırılmasını önerenler oldu.

Kamuoyu tepkisinden çekindiler

Bu iki konu, bütçe görüşmeleri öncesinde kapalı kapılar ardında tartışıldı. Ancak bu sesler, Meclis’te yankı bulmadı. Kamuoyunda yaratacağı tepkiler siyasilere fren yaptırdı.

Boş odalar

Öte yandan haberde belirtildiğine göre, TBMM binasında eski başkanların konuklarını ağırlamaları için dizayn edilen odalar da boş kalırken, neredeyse hiç kullanılmayan odalar için her birine üç personel ve birer de araç tahsis edildi.

2014 yılında TBMM Başkanlık Divanı kararıyla başlatılan bu uygulama için CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Ayda yılda bir sefer Meclis’e geliyorlar, çay-kahve içmek için koca makam odalarına ne gerek var? 10 eski Meclis Başkanı’na araç, personel, oda, telefon vereceksiniz. Vatandaş evinde elektriğe, suya muhtaç" ifadelerini kullandı.

Etiketler :