SON DAKİKA: Erzincan'da Altın Madeninde Facia!

Son Dakika: Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Siyanür ve sülfürik asit dağları çöktü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "667 çalışandan 9'u eksik. 400 kişiyle arama kurtarma çalışması sürüyor. Aradığımız arkadaşların 5’inin konteyner içinde, 3’nün bir araç içinde, diğer bir kişinin de kamyon içinde olduğu düşünülüyor" dedi.

liç'teki altın madeninde 9 işçinin altında kaldığı göçükle ilgili olay yerinden açıklama yapan Bakan Yerlikaya, "Kayan kütlenin toplam hacminin -şimdilik- 10 milyon metreküp olduğu ve bu kütlenin 800 metre hareket ettiği ve hareket hızının saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor" dedi. Yerlikaya, açıklamasında, Anagold şirketinin ve madenin ismini vermeyerek, "Bir maden ocağı" ifadesi kullandı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'de toprak kayması meydana geldi. Madene kuş uçuşu 300 metre mesafede olan Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Söz konusu madene 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük altında 9 işçinin kaldığını açıkladı.

Maden göçüğünden 14 Şubat gecesi saat 03.00'te son durum hakkında bilgi veren Yerlikaya, şunları söyledi:

"13 Şubat saat 14.28'te, Erzincan İliç ilçemizdeki bir maden ocağında çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde çok hızlı bir kütle hareketi meydana gelmiştir. Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor."

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi.

Öte yandan Anagold'un yüzde 80'i Kanadalı SSR Mining'e, yüzde 20 payı ise Çalık Grubu'na aitti.

ALİ YERLİKAYA: "9 İŞÇİ KAYIP"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Yüzeyde maden işlemesinden dışarıya çıkarılan istiflenen toprak var. o toprağın kayması sonucu meydana gelen göçük. 667 çalışandan 9'u eksik. 400 kişiyle arama kurtarma çalışması sürüyor" dedi.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, göçük altında kalanların olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Maden ocağının dışında toprak kayması sonucu. Madende göçük yok. İşçilerimizden toprak altında kalanların ihbarını aldık. Sayı tam net değil. AFAD, UMKE, arama kurtarma ekiplerimiz olaya müdahale ettiler. Bütün arkadaşlarımız burada. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya'nın talimatıyla hepimiz bu olaya sahip çıktı. Toprak altında kaç vatandaşımızın kaldığını, sonucun ne olduğunu ara ara paylaşacağım. Hassas bir konu. Biz olayın olduğu yerdeyiz." Aradığımız arkadaşların 5’inin konteyner içinde, 3’nün bir araç içinde, diğer bir kişinin de kamyon içinde olduğu düşünülüyor.”

KÖY MUHTARI ÖZ: "GÖÇÜK ALTINDA KALANLAR RAPOR TUTMAK ÜZERE GİTMİŞTİ"

Facianın yaşandığı Çöpler Köyü Muhtarı Mahmut Öz, Halktv.com.tr’ye yaptığı açılamada göcük altında kalan işçilerden ikisinin kendi köylüleri, diğerlerinin ise çevre köylerden olduğunu belirterek, “Toprak altında kalan 9 işçiden ikisi bizim köylü. Onlardan biri benim yeğenim. Diğeri ise köylümüz. Madende çalışan tüm işçiler bu bölgeden” diye konuştu. Muhtar Öz, topraktaki yarılmanım bugün medyadan geldiğini ifade ederek, kayıp 9 işçinin de o bölgeye, rapor tutmak üzere gittiklerini söyledi.

whatsapp-image-2024-02-13-at-18-55-03.jpeg

"10-12 KİŞİNİN TOPRAK ALTINDA OLMA İHTİMALİ VAR"

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, "İlk belirlemelere göre toprak altında 9 kişi gibi gözüküyor. 10-12 kişi olarak orada bulunan arkadaşlar ifade etti. Umarım inşallah daha fazla kayıp yaşanmaz. Bunlar da kurtarılır. Kayıp vermeden kurtarırsak çok sevinmiş olacağız" ifadelerini kullandı. İliç Belediye Başkanı Mustafa Gürbüz "Toprak altında kalanlar var tam sayı net değil. Arama çalışmaları sürüyor. Benzer bir durum yaşanmamıştı. Böyle bir kaza ilk" diye konuştu.

AFAD: 9 KENTTEN EKİP SEVK EDİLDİ

AFAD, söz konusu facia ile ilgili açıklama yaptı. 9 kentten ekiplerin sevk edildiğini söyleyen AFAD'ın açıklaması şöyle:

"Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır.

Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir."

'BÖLGE KONTROL ALTINDA, ŞARTLAR BİZDEN YANA DEĞİL'

"Toprak altında 9 işçinin kaldığı değerlendiriyor. Bölge tamamen kontrol altına alındı. Termal cihazlarla aramalar yapılıyor. Bölge tamamen ışıklandırıldı. Toprak altında kalanlara ulaşmak için gereken her şey yapılıyor. Toprak kaymadan önce çalışanlar bölgeden uzaklaştırılmış. Yoksa milyon küpe varan kayan kültenin her yerinde takdir edersiniz aramak hem zaman kaybıdır hem de sonuç olarak çok kolay değildir. Bunlar yapıldıktan sonra noktasal bir şekilde madencilerimize, çalışanlarımıza erişmek için Valimin koordinesinde AFAD ekipleri, UMKE ekipleri diğer bakanlık görevlileri burada. Bakanlarımızda bölge gelecek. Zamanla adeta yarışılarak olağanüstü bir gayret göstermekle beraber olayın büyüklüğü dikkate alındığımızda şartların bizden yana olmadığını da söylemekte fayda var.”

'MİLYON METREKÜP MERTEBESİNDE TOPRAK HAREKETİNDEN BAHSEDİYORUZ'

Binali Yıldırım, Fırat Nehrine siyanür sızması iddialarına ilişkin, "Kimyasal ayrı bir yerde tutuluyor. Orada heyelan veya hareket yok. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta ola ki zehirleyici bir madde olabilir diye ummadığı düşünülüyor ama binde bir ihtimalde olsa buna karşılık arkadaşlar tedbir alıyor. Bu yönde herhangi bir olumsuz yok verilen bilgi bu yönde. 300 dönümlük bir alan bir iki kepçe ile girilip alınacak bir durum değil. Milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsediyoruz. Sabırla yoğun bir çalıma yapılması gerekiyor. Arkadaşlarda elde olan bütün imkanları sonuna kadar kullanarak bir an önce çalışanlara ulaşmanın gayreti içindeler” diye konuştu.

​'SON TEKNOLOJİK CİHAZLAR KULLANILIYOR'

Öte yandan bölgede arama faaliyetlerine katılan Aşkale Çimento Arama Kurtarma Ekip sorumlusu Arif Arifoğulları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arifoğulları, “İki bölgede kayma meydana gelmiş. Göçük altında 9 kişinin kaldığı tahmin ediliyor. Kademeli olarak arama çalışmaları devam ediyor. Olası bir göçme tehlikesine karşı güvenlik tedbirleri alınarak kademeli kurtarma çalışması devam ediyor. Bölgedeki çalışmalara detektör burunlu köpekler, ısı yalıtımlı cihazlar olarak son teknolojik cihazlar kullanılıyor” dedi.

4 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturma başlatıldığını ve 4 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiğini söyledi.

erzincanda-altin-madeninde-toprak-kaymasi-1-5748-dhaphoto1.jpg

ANAGOLD'DAN AÇIKLAMA

Facianın yaşandığı Çöpler Madeni'nde üretim yapan Anagol bir açıklama yayımlamadı. Açıklama şöyle:

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.

Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

whatsapp-image-2024-02-13-at-17-01-11.jpeg
Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen faciada siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne doğru ilerliyor.

2022'DE SİYANÜR FACİASI!

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran 2022’de yine bir facia meydana gelmişti. Bir boru hattındaki flanşın (boruları birleştiren parça) ayrılması sonucunda maden sahasında sızıntı olduğu, 20 tonluk siyanürlü sızıntının baraja karıştığı aktarılmıştı.

aa-20240213-33694216-33694215-erzincanda-altin-madeninin-bulundugu-bolgede-toprak-kaymasi-meydana-geldi.jpg

0e7637937ff65256cc95fef146b3aff4.jpg

0998878fb775347d91e4da9a19422861.jpg

Etiketler :