Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Kanal İstanbul' yanıtı

Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Kanal İstanbul' yanıtı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın '100 bin sosyal konut' projesinin tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Projeyle, 17 yıldır sürdürdüğümüz şehircilik hamlesine yeni bir altın hamle daha eklemiş oluyoruz"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Projeyle, 17 yıldır sürdürdüğümüz şehircilik hamlesine yeni bir altın hamle daha eklemiş oluyoruz. 1.5 yıl içinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz. 

100 bin dar gelirli ailemizin kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini temin edeceğiz.Vatandaşlarımızı aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi yapmış olacağız.

Bu konut projeleri, meydanı, camisi, okulu, çarşısı, parkı, yeşil alanı, bina cepheleri ve diğer tüm özellikleriyle geleneksel mahalle kültürümüzü yaşatacak şekilde tasarlanacaktır.Her bölgeye özgü mimari özellikler konutlara yansıtılacak.

Mahalle kültürünü yansıtan yatay yapılar inşa edilecek.Yakın tarihte yaşadığımız krizlerin şehirler üzerinde de etkileri oldu. Çarpık kentleşme sorunu 1950'lerden itibaren başladı. Çok yüksek binalar komşuluk hukukunu da bitirdi. Popülist siyasetçilerin göz yummasıyla gecekonduların sayısı arttı. Bu, şehirler için bir ihanetti. 

"Çöp dağlarının patladığı bir İstanbul devraldık"

Havası solunmayan, suyu olmayan varsa da içilmeyen, çöp dağlarının patladığı bir İstanbul devraldık. Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorunu İstanbul'da had safhadaydı. Aynı şekilde İzmir'de; Kadifekale. Gecekondulardan geçilmiyor, hâlâ öyle. Rezillik üzerine rezillik.

Ankara'nın bir kısmı yine öyle. Kentsel dönüşüm diye ortaya çıktık, çünkü bunların değişmesi gerekiyordu.

İşte 1 milyona yakın TOKİ vasıtasıyla yaptığımız konutlar bunun adımlarıydı. Günden güne büyüyen, yangınlarda, depremlerde vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atan çarpık kentleşme sorununa çözüm bulmak için kolları sıvadık.

KİPTAŞ ile İstanbul’da başlattığımız toplu konut projesi bugün dünyanın pek çok yerine örnek alınan gecekondu sorununun çözümünde etkili oldu.

Kanal İstanbul yanıtı

Çıkmış belediye başkanları diyor ki, Kanal İstanbul buraya uymaz. Sen otur işine bak. Nasıl uyduğunu göreceksin, bütün bunların çalışmalarını gayet iyi yaptık.

Üniversiteleri kendi ekiplerimizi çalıştırdık. İnşallah en kısa zamanda ihalesini yapmak suretiyle Kanal İstanbul'a da başlayacağız.

Kanal İstanbul nedir biliyor musunuz? Boğazı çok ciddi bir felaketten koruma projesidir. Aklımda kaldığı kadarıyla 7 ay romen tankeri orada yanmıştı, zaman zaman yalılara bindiren gemiler…

Şimdi burası yapıldığında bu işin sadece çevrecilik yönünden kurtuluşu değil, bunun yanında çok daha bir siyasi boyutu olacak ki bunu şimdi kullanmıyorum.

Vakti saati geldiğinde onu da kullanırız. O siyasi boyutuyla da Kanal İstanbul dünyada çok ciddi bir sükse yapacak.

Böylesine stratejik önemde projeyi engellemek için her yolu deniyorlar. Biz kimlere hangi mesajların verilmek istendiğini gayet iyi biliyoruz.

Birileri başlarını okşayacak efendilerine diyet borcu ödeyecek diye bu projeyi biz rafa kaldırmayız. Dün olduğu gibi bugün de CHP'nin takoz siyasetine boyun eğmeyiz.

Etiketler :