Erdoğan'a 'Sürtük' sözü için peş peşe suç duyuruları

Erdoğan'a 'Sürtük' sözü için peş peşe suç duyuruları
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP grup toplantısında Gezi eylemcilerine 'Sürtük' demesinin ardından siyasi partiler ve dernekler art arda suç duyurularında bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda Gezi direnişi ve eylemcileri için “Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pisletmişti. Bunlar çürük, bunlar sürtük” ifadesini kullandı.

Sosyal medyada tepki çekmeye devam eden açıklamaya ilişkin siyasi partiler ve dernekler peş peşe suç duyurularında bulundu.

Kadın derneklerinden suç duyurusu

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu başkanı Canan Güllü, Erdoğan hakkında kadınları hedef alarak sarf ettiği 'sürtük' sözü nedeniyle 03 Haziran 2022 tarihinde suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanının halka yönelik sarf ettiği bu sözler ülke demokrasisinde kara bir leke olarak anılacaktır” dedi. TKDF, Erdoğan hakkında “Kadınları hedef alarak sarf ettiği ‘sürtük’ sözü” nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti ve açıklamasını, “Kadınlara karşı işlenen tüm suçların hesabını sormaya devam edeceğiz. Kadınlar iktidarınızda boyun eğmedi, eğmeyecek. Yaşasın Gezi Direnişimiz, yaşasın kadın dayanışması” ifadeleriyle sürdürdü.

Türkiye İşçi Partisi'nden suç duyurusu

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine karşı suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu öncesi TİP’li Kadınlar, adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Kadıgil, şunları söyledi:

“Hepimiz çok sinirliyiz; tüm Türkiye’deki kadınlar, LGBTİ+’lar, erkekler olarak, bu Saray Rejimi’nin faşizmine maruz kalan herkes gibi biz de çok sinirliyiz. Bugün Türkiye İşçi Partili Kadınlar olarak dilekçe sunmak amacıyla adliyeye geldik. Elimdeki dilekçeyi birazdan Cumhuriyet Savcılığı’na teslim edeceğiz. Akın Gürlek gibi bir karakterin Adalet Bakanı Yardımcısı olarak atanabildiği bir ülkede arkasında saray yazan bir binadan ne bekliyor olabilirsiniz?’ diye sorabilirsiniz. “

İzmir Barosu

İzmir Barosu'nun yazılı açıklamasında "Camide içki içtiler, camiye ayakkabılarıyla girdiler, görüntüleri önümüzdeki cuma yayınlayacağız" açıklamasının üzerinden tam 9 yıl geçtiği belirtilen açıklamada, "Ben camide içki içen görmedim, din adamıyım yalan söyleyemem" diyen müezzinin, cami imamı ve müftünün görevden alındığı ve sürgün edildiği hatırlatıldı.

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

Gezi davalarında beraat eden hak savunucularının ise kurgu mahkemelerde aynı suçlamalarla defalarca yargılanarak onlarca yıl hapis cezasına mahkum edildiği belirtilen açıklamada, bugün gelinen noktada Erdoğan'ın, 468 haftadır ispatlayamadığı iddialarını tekrar ettiği dile getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi'ye katılan yurttaşlara yönelik "sürtük" ifadelerini de değinen açıklamada şöyle denildi;

“Erdoğan'ın kadın bedeni üzerinden ifade ettiği ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı dilin en başta - Gezi'ye katılmış ya da katılmamış olsun- milyonlarca kadın yurttaş tarafından asla kabul edilmeyeceğini biliyoruz. Halkın kürsüsü olan meclis çatısı altında alenen küfür edebilecek bir seviye, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasi geleneğinin tek adam yönetimi altında ne denli zedelenebileceğini tüm toplumumuza göstermiş durumdadır. Bizler, İzmir Barosu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri olarak bir kez daha "Hepimiz Gezideydik" diyor; şikayetçi olmak isteyen tüm meslektaşlarımızı, cumhurbaşkanının hakaret içeren sözleri nedeniyle toplu halde suç duyurusunda bulunmak üzere 07.06.2022 tarihi saat 12.00'de İzmir Adliyesi C Blok önüne çağırıyoruz”

Memleket Partisi’nden suç duyurusu

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce parti olarak yaptıkları suç duyusunu sosyal medyada yaptığı şu açıklama ile duyurdu:

“Kendisine yapılan en ufak eleştiride bile soluğu mahkemede alan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında millete “sürtük, çürük” diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle Memleket Partisi olarak suç duyurusunda bulunduk.”

TÜBAKKOM: Asla kabul edilemez

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) tarafından yapılan yazılı açıklamada ise,

“Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 01.06.2022 tarihli AK Parti grup toplantısında, partisinin Genel Başkanı sıfatıyla, Gezi Parkı eylemlerine katılan vatandaşlar için "çürük ve "sürtük " ifadelerini kullanmıştır. Yasal ve demokratik haklarını kullanan vatandaşlara yönelik olarak, özellikle kadın bedeni ve cinsiyeti üzerinden yapılan hakaret içerikli söylemlerin kürsü dokunulmazlığı adı altında yapılması asla kabul edilemez” denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üslup ve söylemlerinin yurttaşlara karşı ayrıştırıcı, ötekileştirici ve cinsiyetçi ağır hakaret içerdiği belirtilerek, TÜBAKKOM olarak sürecin kaygıyla izlendiğini ve gereken yasal tüm haklarının kullanılacağı kaydedildi.