Erdoğan ve Davutoğlu'nun kişisel verilerine bakan SGK çalışanları hakkında beraat kararı

Erdoğan ve Davutoğlu'nun kişisel verilerine bakan SGK çalışanları hakkında beraat kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski Başbakan Davutoğlu'nun SGK kayıtlarının sorgulanmasına dair davada "sanıkların kişisel meraklarını gidermek için sırf ekrandan baktıkları" tespitiyle beraat kararı verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin başbakanı Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun kişisel verilerine bakan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanı 20 sanık hakkında suç işleme kasıtları bulunmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraat kararı verildi.

Sanıklar "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 7,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.

'Suçun maddi ve manevi unsuru oluşmadı'

İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcı mütalaasında, sanıkların SGK'de memur olarak çalıştıkları, memur olmaları sebebiyle sisteme erişim izin ve yetkilerinin bulunduğunu belirtti. Sanıkların kişisel meraklarını gidermek için sırf ekrandan kayda bakmış olmalarının suçun maddi ve manevi unsuru oluşturmadığını kaydetti.

Bilgilerin başka bir kimseyle paylaşılmadığını belirten duruşma savcısı, ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesini talep etti. Savcılığın esas hakkındaki görüşüne karşı savunma yapan sanıklar, mütalaaya katıldıklarını ve beraatlarına karar verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Davayı karara bağlanan mahkeme, deliller doğrultusunda, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle sanıkların ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak' suçundan ayrı ayrı beraatlarına hükmetti.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu "suçtan zarar gören" olarak yer alıyordu.

İddianamede, 19 sanık hakkında 2015-2016-2017 yıllarında "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 6 yıla kadar, bir sanığın ise zincirleme olarak "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 7,5 yıla kadar hapsi isteniyordu.