KKTC'den Maraş hamlesi geldi: Yüzde 3.5'i kullanıma açılıyor

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar 20 Temmuz törenlerinde yaptığı konuşmada, "Kapalı Maraş'ın %3,5'u askeri bölge olmaktan çıkarıldı, Rumlara malları iade edilecek" ifadelerini kullandı. Erdoğan Maraş'la ilgili projelerden birinin havuzlu parkın restore edilmesiyle yapılacak çay bahçesi olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar 20 Temmuz törenlerinde açıklamalarda bulundu.

Kapalı Maraş'ın %3,5'luk bölümü askeri bölge olmaktan Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarıldı. Bu araziler Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK)'ya başvurmuş eski Kıbrıslı Rum sahiplerine iade edilebilecek.

Detay Kıbrıs'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden hak sahiplerinin mülklerinin iadesinin mümkün kılınacağını ve hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirileceğine işaret ederek, Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’una tekabül eden bölgenin, askeri bölge statüsünden çıkarılacağını belirtti.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’ne Kapalı Maraş’ın açılımı konusunda göstermiş olduğu destekten ötürü teşekkür etti.

Çay bahçesi yapılacak

Erdoğan, "(Maraş) Bölgeye canlılık getirecek yeni projeler devreye alınıyor. Orijinal mimarisi korunarak çay bahçesi olarak hizmete sunulan havuzlu park da bunlardan biri" ifadelerini kullandı.

Maraş( Varosha)

Kıbrıs'ın 1974'te bölünmesinden önce Maraş (Varosha), Gazimağusa'nın (Famagusta) yıldızı parlamış kıyı beldesiydi. Adanın en iyi plajlarına sahip bölge, zenginlerin ve ünlülerin akın ettiği bir yöreydi. Richard Burton ve Brigitte Bardot, bu kıyılarda görülmüştü. Elizabeth Taylor'un gözdesinin, Kennedy Bulvarı'ndaki Argo oteli olduğu söyleniyordu.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'de Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları töreninde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Rumlar, Kıbrıs Türkü'nü azınlık olarak görme, eşitlik temelinde çözümü reddetme gafletinden bir türlü uyanamadılar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rum tarafı ile ilgili, "Rum tarafı gerçeklerden kopuk, maksimalist, samimiyetsiz ve şımarık yaklaşımını sürdürmekte ısrarcıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Avrupa Birliği mali noktada, idari noktada Kuzey Kıbrıs'a desteklerini verecekti, verdi mi hayır. Bunların hayatı yalan üzerine kurulu" diye devaö etti.

Erdoğan, "Avrupa Birliği mali noktada, idari noktada Kuzey Kıbrıs'a desteklerini verecekti, verdi mi hayır. Bunların hayatı yalan üzerine kurulu" dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hakkında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İçlerinde hala 1974 öncesi katliamların özlemini çekenler bulunduğunu görebiliyoruz. Bunlar dürüst değil" diye konuştu.

'Sonuna kadar hakkımızı savunacağız'

Kıbrıs sorunuyla ilgili ise Erdoğan şunları söyledi:

"Biz haklıyız, haklı olduğumuz için de sonuna kadar hakkımızı savunacağız"

Erdoğan, "On yıllardır değişmeyen, kısa sürede de değişmesi beklenmeyen nobran tavrın artık hiçbir hükmü kalmamıştır. Bizden kimse artık bundan sonra geriye dönüş beklemesin. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen çalışmalar ışığında artık Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Hiç kimse Kıbrıs Türkü'nden eşit statüsü ve egemenliğinden vazgeçmesini, Rumların iradesi altında azınlık olarak yaşamayı kabul etmesini beklemesin" dedi.

'Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığından ve özgürlüğünden taviz vermeyecektir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiç kusura bakmasınlar, değil 47, 147 yıl da 247 yıl da geçse Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığından ve özgürlüğünden taviz vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs meselesi hakkında Erdoğan, "Ne dışarıdan verilen mesajların ne de içeriden yürütülen girişimlerin bizim nazarımızda boş teneke gürültüsünden öte bir kıymeti yoktur" dedi.

'Kimin gerginliği artırdığını uluslararası toplumun vicdanına bırakıyorum'

Erdoğan, Rum tarafının sondaj açıklamasıyla ilgili şunları söyledi:

"Kimin tek yanlı faaliyetler gerçekleştirdiğinin, kimin gerginliği artırdığının muhakemesini uluslararası toplumun vicdanına bırakıyorum"

AA

 

Etiketler :