Erdoğan İmzaladı, Tüm Jandarma Bölge Komutanlıkları Kapandı

Erdoğan İmzaladı, Tüm Jandarma Bölge Komutanlıkları Kapandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı Jandarma kararnamesinde dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı. Türkiye genelindeki tüm Jandarma Bölge Komutanlıklarının kapatıldığı öğrenildi.

Dün gece saatlerinde Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye’nin 6 ilinde bulunan 6 jandarma bölge komutanlıklarının tamamı kapatıldı, tümgeneral tarafından yönetilen jandarma bölge komutanlarının tamamı il jandarma komutanı olarak atandı.

Jandarma Genel Komutanlığı büğeyesinde 1966 yılında 14 ilde kurulan Jandarma Bölge komutanlıklarının asil görevi kendilerine bağlı olan ilerin il jandarma komutanlıkları ile bağlı jandarma taburlarının koordinasyonunun sağlamak olarak belirtilmişti. Her jandarma bölge komutanlığına en az 5 ilin jandarma komutanlıkları ile bağlı birlikler yer alıyordu.

Cumhurbaşkanlığının dün gece yayınladığı 309 sayılı kararname ile Türkiye’deki son 6 Jandarma Bölge komutanlıkları da kapatılarak bütün jandarma bölge komutanlıkları ilk jandarma komutanı olarak atandı.
1966 yılında kurulan jandarma bölge komutanlığı Türkiye’nin 14 ilinde kurulmuş 2016 yılında 8 jandarma bölge komutanlığı kapatılmış ancak 6 ilde bulunan jandarma Bölge komutanlıklarının görevi devam ediyordu. Cumhurbaşkanlığının son kararnamesi ile, Tunceli, Adana, Erzurum, Şırnak, Diyarbakır ve Giresun Jandarma bölge komutanlıkları kapatılarak jandarma teşkilatındaki bütün jandarma bölge komutanlıklarının görevleri il jandarma komutanlıklarına devredildi.

Kapatılan Tunceli Jandarma Bölge komutanlığının komutanı tümgeneral Nurettin Alkan Balıkesir İl jandarma komutanı olarak atanırken, Tunceli il jandarma komutanı Albay Ergün Cebeci Jandarma genel komutanlığı emrine atanırken Tunceli il jandarma komutanlığı görevine ise Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tümgeneral Nuh Köroğlu atandı. Böylelikle Tunceli il jandarma Komutanlığı Albay seviyesinden Tümgeneral seviyesine çıkarılmış oldu. Kapatılan Diyarbakır Jandarma Bölge komutanlığının komutanı Tümgeneral Recep Yalçınkaya Ankara il jandarma komutanı olurken Diyarbakır il jandarma komutanlığı da albay seviyesinden tümgeneral seviyesine çıkarılarak Diyarbakır il jandarma komutanlığına ile Giresun Jandarma Bölge komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım atandı.

Yine son kararname ile kapatılan Adana Jandarma bölge komutanlığının Komutanı Tümgeneral Murat Bulut Şırnak il jandarma komutanı olarak atanırken, Kapatılan Şırnak Jandarma Bölge komutanlığının komutanı Tümgeneral Yusuf Ziyaeddin Cavlak’da İzmir Foça Jandarma Komando eğitim komutanlığına atandı. Yine kapatılan Erzurum Jandarma bölge korumalığının komutanı Tuğgeneral Metin Düz Erzurum il Jandarma komutanı olarak atandı.

Bu arada bazı Tümgenerallerin İl jandarma komutanı olarak atanması komutanlar arasında rahatsızlık yarattığı ve tümgenerallik komutanlığının karşılığının il jandarma komutanlığı değil jandarma genel komutanlığı bünyesindeki farklı komutanlıklar olduğu bu nedenle kırgınlıkların yaşandığı belirtiliyor.

Etiketler :