Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'ni uğurladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Akdeniz'e yolcu edildiğini söyledi ve Yörükler 1 kuyusuna gönderildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Taşucu Limanı'nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'ni ilk görev yerine uğurlama törenine katıldı. Abdülhamid Han sondaj gemisinin Türkiye'nin enerji alanındaki yeni vizyonunun sembolü olduğunu söyleyen Erdoğan, "Daha önce paramızla dahi yaptıramadığımız sismik araştırma süreçlerini artık kendi imkânlarımızla yürüttüğümüz bir döneme girdik" dedi.

aa-20220809-28607376-28607368-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

'Karadeniz'de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervi moral verdi'

Türkiye'nin denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, "Gerekli hazırlıklar sonrası Akdeniz ve Karadeniz'de çalışmalara başladık. Fatih sondaj gemimizi her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Karadeniz'de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervi ülkemize maddi karşılığının çok ötesinde moral vermiştir" ifadelerini kullandı.

Denizin altında adeta enerji üssü kurduklarını söyleyen Erdoğan, yurtiçi petrol hedeflerinin 150 kuyu daha açmak olduğunu söyledi.

'Yörükler 1 kuyusuna uğurluyoruz'

Erdoğan, "Bugün Abdülhamid Han Gemisi'ni Akdeniz'e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 135 yıl önce İskenderun'du. Bu defa da 'ya Allah Bismillah' diyerek Gazi Paşa'nın 55 km açığındaki Yörükler 1 kuyusuna uğurlayacağız" dedi.

aa-20220809-28607376-28607371-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan-001.jpg

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Yörükler 1 kuyusu Doğu Akdeniz'deki kapsamlı planlarımızın ilk adımıdır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz. Gemimiz buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacak. Diğer kuyulara geçecektir. Bu şekilde bulana kadar aramaya devam edeceğiz. Akdeniz'de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin ve icazet almaya ihtiyacımız yoktur.

aa-20220809-28607376-28607369-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

Abdülhamid Han gemisi çalışmalarına başladığında arkalarına aldıkları ağa babalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. Onları ciddiye almayıp, muhatap görmedikçe şımarıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendilerine gelmek olacaktır. Ne kuklalar ne de onların iplerini ellerinde tutanlar Akdeniz'de hakkımız olanı almamızı engelleyemeyecektir. Abdülhamid Han ismiyle karşılan birilerinin aklına önce Gazi Ethem Paşa ve Dömeke Savaşı gelecektir. Onlar anladı. Hiç değilse üzerinden bir asır geçmiş olan milli mücadeleyi hatırlarla. Ama merak etmesinler, korkmasınlar. İlkemiz ne hakkımızı yedirmek ne de kimsenin hakkına göz dikmektir."

aa-20220809-28607376-28607373-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

'Yunanistan teyakkuzda'

CNN Greece, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'ne dair senaryolara geniş yer ayıran medya kuruluşlarından oldu. Geminin göreve başlaması geri sayımın başladığını yazan CNN Greece haberde 'Atina ve Lefkoşa onun hareketlerinden dolayı teyakkuzda' ifadesine yer verdi.

Kathimerini gazetesi 'Türk sondaj gemisinin üç olası rotası' başlıklı haberinde Atina'nın Abdülhamid Han'ın Doğu Akdeniz'deki seyrine ilişkin farklı senaryoları mercek altına aldığını belirtti.

Aynı haberde Abdülhamid Han'ın izleyeceği rota için 3 senaryoya yer verildi ve en olası senaryo olarak Kıbrıs'ın kuzeyini işaret etti.