'Enişte' Başsavcı Oldu

'Enişte' Başsavcı Oldu
Erdoğan’ın, Yargıtay Cumuhuriyet Başsavcılığı’na atadığı Akarca’nın ‘Erdoğan’ı görünce âşık oldum’ diyen Ethem Sancak’ın akrabası olduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet'in haberine göre;Cumhurbaşkanı Recep...

Erdoğan’ın, Yargıtay Cumuhuriyet Başsavcılığı’na atadığı Akarca’nın ‘Erdoğan’ı görünce âşık oldum’ diyen Ethem Sancak’ın akrabası olduğu ortaya çıktı.

 Cumhuriyet'in haberine göre;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Cumuhuriyet Başsavcılığı’na Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca’yı seçti. Mehmet Akarca’nın, “Erdoğan’ı görünce âşık oldum. Ona; anam, babam, eşim çocuklarım feda olsun” diyen işadamı Ethem Sancak’ın eniştesi olduğu ortaya çıktı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı makamı, görev süresi 21 Mayıs’ta dolacak olan eski Yargıtay Cumhuriyet Bassavcısı Hasan Erbil’in kendi isteğiyle emekli olması üzerine boşalmıştı. Erbil’in görev süresinin dolmasından sonra yerine geçecek ismi belirlemek için 28 Nisan’da Yargıtay Genel Kurulu’nda seçim yapılmıştı. Seçimde Mehmet Akarca 170, 7. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Mutlu 151, 18. Ceza Dairesi Başkanı Hamdi Yaver Aktan 63 ve 10. Ceza Dairesi üyesi Hüsnü Uğurlu 38 oy aldı. Anayasa gereği bu isimler arasında Yargıtay Başsavcılığı’na atama yapılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçmesi için kendisine gönderilen 6 aday arasında tercihini Akarca’dan yana kullandı. Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Erdoğan ayrıca, Mehmet Ekmekçi’yi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne yeniden seçti.

Partiler kapanacak

Twitter’daki Fuat Avni hesabı, atamaya ilişkin, “Yargıtay eski başsavcısı Hasan Erbil, yeniden başsavcı seçilebilmek için Saray’ın her dediğini yaptı ama yine de emekli edildi. Erbil’in yerine, Sancak’ın eniştesi Mehmet Akarca getiriliyor. Anayasa Mahkemesi de biatçı olduğuna göre partiler kapatılmaya hazırlansın” diye yazdı.

5 yıldır Yargıtay üyesi

Mehmet Akarca, 21 Ocak 1963’te Siirt Şirvan’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İzmir hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Akarca, sırasıyla Uşak/Ulubey, Van/Gevaş, Aydın/Sultanhisar hâkimliği, Sivas Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı ile Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulundu. Yargıtay üyeliğine 18 Ocak 2010’da seçilen Mehmet Akarca, evli ve iki çocuk babası.