Egzoz Gazı Emisyonu yönetmeliği değişti

Egzoz Gazı Emisyonu yönetmeliği değişti
Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre, egzoz gazı emisyon ölçümü takip sistemine kaydedilmeyen araçlara, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı da eklendi.

Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, egzoz gazı emisyon ölçümü takip sistemine kaydedilemeyen araçlara, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yanında Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'na ait araçlar da eklendi. Yönetmeliğe göre, bu araçların ölçümü, "Ölçüm usul ve esaslarına uygun olarak kurumların kendilerine ait egzoz gazı emisyon ölçüm cihazları ile" yapılıyor.  Ayrıca, yeni yönetmelikte, "Avrupa Birliğinin Motorlu Taşıtlar ve Römorklarının Yola Elverişlilik Muayenesine İlişkin Direktifi dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır" ifadesinin bulunduğu 15. madde yürürlükten kaldırıldı. 

Yeni yönetmelikle eklenen diğer maddeler şöyle:

  • Ölçüme gelen taşıtların ölçüme ilişkin fotoğraf veya sesli video kaydı ile taşıt sahibine ait iletişim bilgileri, Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Sistemi'ne kaydedilecek. Verilerin sisteme kaydedilmesinden istasyon yetkilisi ve ölçüm personeli sorumlu olacak.

Muayeneden geçemeyene 7 gün süre

  • Taşıtın egzoz gazı emisyon ölçüm sonucu sınır değerlere uygun çıkmazsa, taşıt için gerekli bakım, onarım ve tamirat yapılması zorunlu olacak. Ölçümün tekrarlanması amacıyla bir defaya mahsus yedi gün süre verilecek. Bu süre sonundan itibaren olumlu ölçüm sonucu alınana kadar taşıt, trafiğe çıkamayacak.
  • Usul ve esaslara uygun olmadan yapılan ölçümlerden, verilerin hatalı kaydedilmesinden ve bunlara bağlı olarak taşıtta meydana gelebilecek hasarlardan istasyon yetkilisi ve ölçüm personeli sorumlu olacak.
  • Denetimlerin kriterlere uygun olmaması, uygun şekilde belgelenememesi ya da kaydedilmemesi durumunda tesisin ruhsatı durdurulacak, ölçüm tesisi eksikleri gidermeden faaliyetine devam edemeyecek. Ayrıca değişiklikle ölçüm tesislerine eksiklikler nedeniyle idari para cezası uygulanabilecek.

En az iki personel

  • Yetkili ölçüm gazı emisyon ölçüm istasyonunda, ölçüm personeli sayısının bire düşmesi halinde, ikinci ölçüm personelinin görevlendirilmesi için bir yıl içerisinde ilk defaya mahsus bir aylık süre verilecek. Bu süre içerisinde eksik tamamlanmazsa istasyon hizmet veremeyecek.
  • Yönetmelikte yer alan "Mektup, radyo ve televizyon yayınları ile uyarabilirler" ibaresi, "Kısa mesaj, e-posta, mektup, radyo ve televizyon yayınları ile uyarabilirler" olarak değiştirildi. 

 

Etiketler :