Ege'yi sağanak ve dolu vurdu: Ev ve iş yerlerini su bastı

Ege'yi sağanak ve dolu vurdu: Ev ve iş yerlerini su bastı
Muğla'da sağanak su baskınlarına yol açtı, dolu araçlara hasar verdi. Bodrum'da 50, Marmaris'te 71 su baskını meydana geldi

Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü, Muğla'nın güney ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Uyarının ardından özellikle Bodrum ilçesinde sağanak ve dolu etkili oldu. Yalıkavak Mahallesi'nde ev ve iş yerlerini su bastı. Polis ekipleri de su basan iş yerlerinde vatandaşlara yardımcı oldu. Kent merkezi ve Turgutreis Mahallesi'nde de cadde ve sokaklarda yoğun su birikintileri oluştu, polis ekipleri trafik akışını kontrollü sağladı.

Muğla'da sağanak sonrası su baskınları meydana geldi, dolu nedeniyle çok sayıda araç hasar gördü. Bodrum ilçesinde gece saatlerinde başlayan sağanak ve dolu kent merkezi başta olmak üzere, yarımada genelinde etkili oluyor.

Dolu nedeniyle cadde ve sokaklar beyaza büründü.

Yalıkavak Mahallesi'nde sağanak sonrasında bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Muğla Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, ekiplerin ilçede bir mahsur kalma olayına, 12 kanalizasyon taşmasına ve 50 su baskınına müdahale ettiğini bildirdi.

Denizin rengi kahverengiye dönüştü

Marmaris ilçesinde son 24 saatte metrekareye 160,2 kilogram yağış düştü. Zaman zaman etkili olan dolu araçlara, teknelere ve iş yerlerinin tentelerine zarar verdi.

Beldibi Mahallesi Gökbel mevkisinde heyelan ve sağanak nedeniyle ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi. Yola devrilen ağaç ve elektrik direkleri ekipler tarafından kaldırıldı.

Turunç ve Hisarönü mahallelerinde de kara yoluna düşen kaya parçaları ekiplerce temizlendi.

Belediye ekiplerinin ilçe genelinde 2 mahsur kalma, 71 su baskını, 53 kanalizasyon ve yağmur suyu ızgara tıkanıklığına müdahale ettiği kaydedildi.

Denizin rengi derelerden akan çamurlu suyla kahverengiye dönüştü.

Gece boyu müdahale

Gece boyu etkili olan yağış nedeniyle itfaiye ekipleri su basan bölgelerde tahliye çalışması yaptı. Bahçelievler Mahallesi'nde yoğun su birikintisi nedeniyle araç içerisinde mahsur kalan 2 kişiyi, itfaiye ekipleri kurtardı. Ekipler, gece boyu 10 iş yeri, 2 ev ve 22 bahçede su baskınlarına müdahale etti. Kısa süreli etkili olan dolu yağışı nedeniyle caddeler ise beyaza büründü.

Feribot seferine 'yağış' engeli

Son 12 saat içerisinde Bodrum merkeze metrekaraya 41,5, Turgutreis Mahallesi'ne ise 82,8 kilogram yağış düştü. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte sağanak etkisini yitirirken, yağışlar aralıklar sürüyor. Bodrum-Datça arası feribot seferi ise denizlerdeki fırtına ve olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Yağmurun gece saatlerinde etkisini yitirmesi bekleniyor.

Gümbet ile Turgutreis Mahallesi'ndeki yol, gece yoğun su birikintisi nedeniyle 1 saat ulaşıma kapandı. Belediye ekiplerinin çalışması ile kapanan yol, yeniden ulaşıma açıldı.

Hasar tespit çalışmalarına başlandı

Bodrum'da gece saatlerinde etkili olan ve şiddetini artıran kuvvetli sağanak nedeniyle birçok iş yeri ve evi su bastı. Yalıkavak Mahallesi, Turgutreis Mahallesi, Geriş Mahallesi ve Koyunbaba Mahallesi'nde ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Yollardaki kaldırım taşları sökülürken, rögarlar taştı. Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, su basan iş yeri ve evlerde inceleme yaptı. Ekiplerce hasar tespit çalışması yapıldı. Yağış nedeniyle denizin rengi değişti. Kent genelinde bazı dereler taştı. Ekiplerin bölgede çalışmaları aralıksız olarak sürerken, yağış ise aralıklarla devam ediyor.

Yağışın ardından hasar tespit çalışmasına başlandı. Yağıştan etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunan Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, "Gece 01.30'dan sonra yağışlarımız arttı. İlçemizin kuzeyinde biraz daha yoğunluk olması sebebiyle yağış oranı daha fazla oldu. İlçe merkezinde Aliyan Deresi biraz taştı. Gece ekiplerimiz de sahadaydı, biz de şimdi inceliyoruz. Vatandaşlarımızın zararını görüp geçmiş olsun diyoruz" dedi.

'Yağmurun şiddeti fazlaydı'

Sel basan ev ve iş yerlerindeki fiziki problemleri tespit etmeye başladıklarını dile getiren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Yalıkavak'ta 12 iş yerini su bastı. Daha önce de su basan bir yerdi. Biz geçen sene belli bir oranda müdahale etmiştik ama bu sefer yağmurun şiddetiyle daha fazlaydı. İlgili kanal ve menfez yine şiddetli yağışı kaldıramadı. Su basan evlere bakıyoruz. Fiziki problemleri tespit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İş yerini su basan vatandaşlardan Dilek Gündoğan, "Buraya gece 03.00'te geldik ve berbat durumdaydı. İş yerinden kendi çabamızla suyu tahliye ediyoruz. Şu an için hasar tespiti yapamadık" dedi. Vatandaşlardan Raziye Bilgin ise "Ben Yatağan'dan geliyorum, evimi su basmış. Bu tarz yağmurlarda her sene oluyor" ifadelerini kullandı.