Duyanlar Nüfus Müdürlüğüne Koşuyor: 15 TL'ye 5 Dakikada Hallediliyor
Dağıtımı 2016 yılında başlayan yeni kimlik kartları sayesinde aslında cüzdanınızda birçok kart bulundurmanıza gerek kalmadı. Hem T.C. kimlik kartı hem de ehliyetinizi tek bir kartta birleştirmek mümkün.
Uygulamadan yararlanmak için tek yapmanız gereken nüfus müdürlüğüne başvuru yapmak. Üstelik sadece 5 dakikada işlem sona eriyor ve tüm kartlarınız birleşmiş oluyor.
Yeni kimlik kartı ve ehliyetiniz varsa herhangi bir belgeye ihtiyaç olmadan birleştirme işlemi yapılabilir. Ancak ehliyetiniz eskiyse öncelikle yeni ehliyet almanız gerekmektedir. Bu durumda 15 TL ücret ödenmesi gerekmektedir.
Çipli kimlik kartının özellikleri
Yeni nesil çipli kimlik kartları, eski tip nüfus cüzdanlarına kıyasla çeşitli güvenlik ve kullanım özellikleriyle öne çıkıyor.
Taklit, tahrif ve kimlik sahteciliğinin önlenmesini sağlayan çipli kimlik kartları, eski kimlik kartlarına göre kolay taşınabilir ve dayanıklı şekilde üretiliyor.
E-Devlet uygulamasında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanılabilen kartlar, elektronik ortamda sunulan hizmetlerde güvenli anahtar görevi görüyor. Ayrıca vatandaşlar çipli kimlik kartını seyahat belgesi olarak da kullanabiliyor.
Aynı zamanda ehliyetle birleştirilebildiği için cüzdanda iki kart birden taşımaya gerek kalmayacak.
Başvuru süreci
Nüfus cüzdanlarını yeni çipli kimlik kartlarıyla değiştirmek isteyenler, yurt içinde Alo 199, e-Devlet veya "https://randevu.nvi.gov.tr/" üzerinden herhangi bir nüfus müdürlüğü için randevu alarak başvuruda bulunabiliyor.
Ayrıca yeni kimlik için başvuru yaparken 120 TL harç bedelinin ödenmesi ve son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğrafın ibraz edilmesi gerekmektedir. Yenileme işlemleri sırasında eski ehliyet veya kimliğinizin yanınızda bulunması da önemlidir.
Başvuruda kişinin, yanında son 6 ay içerisinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve kimliği ispatlayıcı bir belgeyi (nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, geçici kimlik belgesi veya kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge) bulundurması ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adresinin olması gerekiyor.
Yeni kartlarının yurt içinde herhangi bir adrese teslim edilmesini talep edebilen başvuru sahipleri, kimlik kartlarını teslim alıncaya kadar geçici kimlik belgesini kullanabiliyor.