Dövizin nabzını esnaf tuttu: Vallahi yağ altın gibi olmuş

Dövizin nabzını esnaf tuttu: Vallahi yağ altın gibi olmuş
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesinin ardından döviz kurundaki artışın nabzını seçim bölgesinde esnaf ve yurttaşların sorunlarını dinleyerek tuttu.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Merkez Bankası Başkanı değişimiyle artan döviz kurunun nabzını esnafı dinleyerek tuttu. Tutdere'nin girdiği bir bakkal, yağ fiyatlarının 1 ayda 7 lira arttığını belirterek, “Vallahi yağ altın gibi olmuş” dedi.

Bir telefoncuya giren Tutdere, ne kadar ciro yaptığını sordu. Esnaf, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Dolarla bir işiniz var mı?” sözünü hatırlatarak, “Bugün 10 lira filan yaptık, sebebi de kürsüde ‘dolarla ne işiniz var’ diyenler. Bu malzemeler hep dolarla geliyor” dedi.

Esnaf 10 liraya sattıkları malzemenin dolar TL karşısında değer kazanınca 15 liraya müşteriye satamadıklarını vurguladı. Esnaf öğlen saat 13.00 olmasına karşın yemek parasını bile çıkaramadıklarını ekledi.

"Maşallah hepsi uçmuş"

Tutdere, bir manavın kapısında sebze ve meyve fiyatlarını inceledi. Tutdere, “Domates 5 lira, biber 12 lira, patlıcan 6,5 lira, salatalık 5 lira. Maşallah hepsi uçmuş” dedi.

"Yağ altın gibi olmuş"

Tutdere girdiği bakkalda sıvı yağın fiyatlarını sordu. Bakkal sıvı yağa 1 haftada 7 liraya varan zam geldiğini vurgulayarak, 4,5 litrelik yağın fiyatının 60 liradan 67 liraya yükseldiğini söyledi. Tutdere’nin “Fakir fukara yağ da alamayacak” sözüne bakkal “Vallahi yağ altın gibi olmuş” karşılığını verdi.

Çaydanlık fiyatları 1 yılda 3 kat arttı 

Tutdere, bir zücaciyecide çaydanlığın fiyatını sordu. Esnaf, yurttaşların çaydanlık fiyatlarını sorup gittiğini söyleyerek, “65’e alıyorduk, şimdi 220 oldu” dedi. Esnaf fiyatların 1 yılda 3 katına çıktığını söyledi.

"İki üniversite bitiren çocuğum boş oturuyor"

Terziye giren Tutdere, işlerin nasıl gittiğini sordu. Kadın esnaf işlerinin durgun olduğunu vurgulayarak, işlerinin tütün üretimi yapan köylülere bağlı olduğunu söyledi. Esnaf, “Tütün kısıtlandığı için biz esnafın da işi çok durgun. Öğrenci okutuyoruz. İki üniversite bitirmiş çocuğum evde boş oturuyor. Bu sıkıntıları görmeleri lazım” diye konuştu.

"İnsanların yaşama dair umudu kalmadı"

Tutdere, esnaf gezisinde yaptığı değerlendirmede “Girdiğimiz her dükkanda herkes şunu söylüyor, ‘İş yok, çarklarımızı çeviremiyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz, çocuklarımıza bir ekmek götüremiyoruz’. Bu çok üzücü, insanların yaşama dair umutlarının kalmadığını maalesef gördük” dedi.

ANKA