Doç. Dr. Erkiner: 'İsrail soykırım suçu işliyor'

Doç. Dr. Erkiner: 'İsrail soykırım suçu işliyor'
İsrail’in Gazze’deki katliamları uluslararası hukuk çevrelerinde de en temel gündem konusu olarak öne çıkmaya başladı. Uluslararası Hukuk Uzmanı Doç. Dr. Hakkı Hakan Erkiner “İsrail devleti savaş suçu ve soykırım suçunu tam anlamıyla işliyor” dedi. Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Hadi Dündar ise “İnsancıl hukuk ihlali adına her şeyi gerçekleştiriyor” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamları sürüyor. İstanbul 2 Nolu Baro öncülüğünde, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, İsrail’in ‘soykırım suçu işlediği iddiası ile başvuru yapıldı.

Başvuruya ilişkin süreç devam ederken, Gazze’de yaşananlara ilişkin Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi tarafından “Uluslararası Hukuk Nezdinde Gazze: İnsanlık İçin Kayıt Altında” adı ile düzenlenen panelde konuşan Uluslararası Hukuk Uzmanı Doç. Dr. Erkiner “İsrail bu katliamı gerçekleştirirken, kendisini, meşru müdafaa hakkını kullanarak savunuyor” dedi.

Meşru müdafaa hakkının kullanımında en önemli unsurunun orantılılık olduğuna işaret eden Doç. Dr. Erkiner “Kullandığınız güç orantılı değilse o zaman meşru müdafaadan bahsedemezsiniz. İsrail devleti tek taraflı bir eylem gerçekleştiriyor. Savaş suçu ve soykırım suçunu tam anlamıyla işliyor” ifadeleri kullandı.

PUTİN İÇİN YAKALAMA KARARI ÇIKTI
“Bunu dünyaya farklı anlatmak isteseler de bunun gerçeği yaptığı katliamların varlığıdır” ifadeleri kullanan Doç. Dr. Erkiner “Uluslararası Ceza Mahkemesi, Putin için hızlıca karar verip yakalama kararı çıkartırken Netenyahu için aynı işlemi yapmamış olması da ne kadar taraflı olduğunu göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

İNSANCIL HUKUK İHLAL EDİLİYOR
Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Hadi Dündar ise panelde yaptığı değerlendirmede “Bütün dünyanın gözü önünde İsrail devleti Filistin halkını katlediyor. Çocukları, kadınları, sivilleri katlediyor. Hastaneleri bombalıyor. İnsancıl hukuk ihlali adına her şeyi gerçekleştiriyor” dedi.

‘YAŞANANLAR KAYIT ALTINA ALINIYOR’
Yaşananların önüne geçilememesini eleştiren Av. Dündar “Dünya buna sessiz kalırken ‘İnsanlık için kayıt altında insiyatifi’ bu hak ihlallerini kayıt altına alıyor. İleriki zamanlarda bu katliam konuşulurken bütün kayıtların bir arada bulunabileceği bir platform…” ifadeleri kullandı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :