Didem Arslan Yılmaz hakkında suç duyurusu

Didem Arslan Yılmaz hakkında suç duyurusu
Sunucu Didem Arslan'ın canlı yayında Kürtçe konuşan konuğunu ‘hakaret içeren ifadeler kullandığı’ gerekçesiyle yayından almasının ardından Van Barosu sunucu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Van Barosu, Didem Arslan Yılmaz hakkında Kürtçe konuşan konuğunu ‘hakaret içeren ifadeler kullandığı’ gerekçesiyle yayından alınmasına ilişkin Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu “Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme” programına telefonla bağlanan Türkan Taşçı adlı kişi, Kürtçe konuşmaya başladıktan bir süre sonra ‘hakaret içeren ifadeler kullandığı’ gerekçesiyle yayından alındı.

Arslan'ın Kürtçeye yönelik tutumu ve “Burası Türkiye Cumhuriyeti” demesi kamuoyunun tepkisini çekti.

Hakkındaki eleştirilere sosyal medya hesabından yanıt veren Yılmaz, “Türkan hanımı, Kürt olduğu için yayından aldırmadım. Yeğenlerine hakaret ve küfürler ettiği için yayından aldım” diyerek kendini savundu.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede şu ifadeler kullanıldı;

Program sunucusu şüpheli Didem ARSLAN YILMAZ, sırf kadının Kürtçe konuşmasından dolayı tepki göstermiş nefretini dile getirerek de kadını sadece Kürtçe konuşmasından dolayı hattan almıştır. Şüpheli Didem ARSLAN YILMAZ “Hayır hayır. Bizim de anlamamız lazım. TÜRKAN HANIM’I BİR HATTAN ALIN. Kızlara hakaret edemez TABİ BÖYLE DE KONUŞAMAZ. Biraz da anlarım ben Kürtçe’den. KESİNLİKLE OLMAZ. HALAYLA BİR KONUŞUN. DOĞRU DÜZGÜN TÜRKÇE KONUŞSUN. HEPİMİZ ANLAYACAĞIZ. BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ YANİ DOĞU DİLİ BİLMİYORUZ Kİ BİZ.” şeklinde Türkiye'de yaşayan milyonlarca Kürt'e hakaret etmiş ve alenen aşağılamıştır.

Programda da açıkladığı üzere sanki Türkiye Cumhuriyetinde Türkçe dışında başka bir dilin konuşmanın yasak olduğu başka ırka mensup kişilerin başka dili konuşmanın suç olduğu ve bunun bir bedeli olduğunu ima etmiştir. Savcılığınızca yapılacak soruşturma çerçevesinde de görüleceği üzere şüphelinin basın yoluyla alenen bir ırkı, bir dili aşağıladığı hatta hor gördüğü açığa kavuşacaktır. 

Şüphelinin Kürtçe'ye olan nefretinden sonra hem sosyal anlamda hem de sosyal medya mecralarında binlerce kişi bu nefret söylemine tepki göstermiştir. Ulusal anlamda büyük bir tepki karşılık bulması ve genelde Kürtçe'ye özelde ise Kürt ırkına karşı nefret söylemi nedeniyle savcılığınızca resen yapılacak soruşturma çerçevesinde şüphelinin cezalandırılması talepli şikayet dilekçesidir.

HUKUKİ DELİLLER    : Show Tv 24.08.2021 Tarihli "Didem Arslan Yılmaz'la Vaz Geçme" Adlı Program Kayıtları, Fotoğraf, Video Ve Her Türlü Kanuni Delil.

SONUÇ VE İSTEM    : Yukarıda açıklanan ve savcılığınızca res'en gözetilecek nedenlerle şüphelinin genelde Kürtçe'ye özelde ise Kürt ırkına karşı nefret söylemi nedeniyle savcılığınızca resen yapılacak soruşturma çerçevesinde şüphelinin cezalandırılması talepli şikayet dilekçesidir. 25.08.2021

Şikayet Eden 
Van Barosu Başkanlığı

Bir suç duyurusu da Mardin Barosu'ndan

Van Barosu'nun ardından, Mardin Barosu Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu da, Yılmaz'ın programında Kürt bir yurttaşa dönük sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Komisyon ayrıca Show TV hakkında da Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) şikayette bulundu. 

Baro tarafından yapılan açıklamada Arslan, hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlaması ile suç duyurusu yapıldığı belirtildi. Açıklamada programın yayınlandığı televizyon hakkında da ilgili yasalar kapsamında RTÜK'e şikayette bulunulduğu ifade edildi.

000120872-e9p9kmowuait-ry.jpgMardin Barosu, Arslan'ın daha sonra yaptığı açıklamalara da değinerek, "Arslan'ın sonraki açıklamaları maalesef başka bir garabeti taşımaktadır. Beklentimiz eşitliğin haksızlık için değil hak ve hakkaniyet için uygulanmasıdır" ifadelerine yer verdi.

2.jpg