Deprem Uzmanı 3 Bölgeye Dikkat Çekti, 5 Kent Saydı

Deprem Uzmanı 3 Bölgeye Dikkat Çekti, 5 Kent Saydı
İstanbul depreminden etkilenecek 7 ili sıralayan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, şiddetli deprem riski olan noktaları açıkladı. 3 zona dikkat çeken Alan, 5 kente dikkat çekti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan şiddetli deprem olasılığı yüksek illeri açıkladı.
Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Kısa Dalga’dan Esra Tokat’ın konuğu oldu.

İstanbul’un dünyanın en aktif fay hatlarından olan Kuzey Anadolu Fayı’nın etki alanı içerisinde yer aldığını ifade eden Alan, “Bu bölgede 7 ve üstü bir depremin yaklaşmakta olduğunu, bunun periyodik zaman dilimini aştığını ve her an meydana gelebileceğine ilişkin bilimsel yayınlar var. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bizler de bu depremin yakın gelecekte meydana gelebileceği konusundaki düşüncelere katılıyoruz. Geçmiş deneyimler de 7 ve üzeri bir depremin olacağını bize gösteriyor” dedi.

deprem20.jpg

İstanbul depreminden etkilenecek 7 ili sıraladı

“Böyle bir depremde yapı stoğumuz, nüfus yoğunluğumuz ve alt yapımıza baktığımızda korkutucu bir manzara ile karşılaşacağız” diyen ve AFAD’ın İstanbul depremi 7 şehri etkileyecek açıklamasına da değinen Alan, “Marmara’da kıyısı bulunan bütün kentlerimizin etkileneceği görülüyor. Bu kentler Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne ile Çanakkale’nin kıyı kesimleri. 28-30 milyona yakın bir nüfus yani toplam nüfusun yüzde 30-35’lik bir nüfus doğrudan bu depremden etkilenecek” bilgisini verdi.

deprem21.jpg

Bilim insanları 3 noktaya dikkat çekiyor

Özellikle sismik boşluk bulunan kentlerin hazır hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Alan, “Karlıova-Erzincan arasında yer alan Yedisu segmenti bu boşluklardan biri. Batı Anadolu’da da bu tür boşluklarımız var. İzmir bu kentlerden bir tanesi. Buralarda da her an deprem beklenebilir. Yine Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasından sonra özellikle stres transferini gerçekleştirdiği Malatya Fay Zonu gibi, Adana bölgesi gibi bazı hassas bölgelerinde bu depremden sonra etkilenme olasılığının yüksek olduğunu ifade edebiliriz” dedi.

deprem24.jpg

Bugün bilim insanlarının 3 noktaya dikkat çektiğini ifade Alan bu noktaları şöyle açıkladı:

“Biri Malatya Fay Zonu, ikincisi Adana-Osmaniye bölgesi, üçüncüsü de bizim Ölü Deniz Fay Zonu dediğimiz Hatay’dan Gaziantep’in önünden Suriye ve Ürdün’e doğru uzanan Ölü Deniz Fay Zonu’nda bir gerilim transferi olduğunu ve buralarda da deprem beklediğimizi ifade ediyoruz. Bu yüzden bölge insanlarına sık sık uyarılar yapılıyor."

Etiketler :