Deprem göçü: 'Evlerin boş tutulması yasaklansın, kiralar sabitlensin' önerisi

Deprem göçü: 'Evlerin boş tutulması yasaklansın, kiralar sabitlensin' önerisi
Uzmanlar gelecekte sorunun büyümemesi için konutların boş tutulmasını önleyecek mekanizmaların en kısa sürede devreye alınması gerektiği konusunda birleşiyor.

Ekonomim gazetesinin haberine göre Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, “kira yağmacısı” olarak tanımladığı fırsatçıları sorunun bir başka boyutu konusunda da uyarıyor: “Zaten çok yüksek fiyata ev kiralayan bu kiraları ödeyemeyecek. Ancak ev sahibi gidip dava açmak istediğinde kira davalarındaki yoğunluk nedeniyle 1,5 yıl sonrasına ancak gün bulabilecek.”

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise Anadolu’da istisnasız her yerde kiralık ev bulmanın artık çok zor olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Stok belli ve Türkiye maalesef bu göçe hazır değil. Yetkililerin gecikmeden atması gereken önemli adımlar var. Bunlardan bazıları; evlerin boş tutulmasını yasaklayarak kiraya verilmesini sağlamak, kira fiyatlarını dondurmak, yabancıların kontratlarını uzatmamak ve yabancıya ev kiralanmasının yasaklanmasını sağlamaktır. Aksi takdirde barınma sorunu daha da büyüyecektir."

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar depremzedelerin de eklenmesiyle bölgede kiralık konut kalmadığını vurguluyor.

Muğla’dan bilgi veren Emlak Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Ziya Ercan kiralanacak ev kalmadığı için artış da yaşanmadığını söylüyor. Ercan, depremzedelerin yüzde 90’ının öğrenci yurtlarına yerleştirildiğini aktarıyor.

Mersin’de ise kiraları 5 kata kadar artıran fırsatçılara dikkat çeken Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Mersin Şube Başkanı Ümit Utku Mete denetimleri sıklaştıracaklarını ifade ediyor. Mete ayrıca fırsatçı ev sahipleri iş birliği yapan ya da fazla komisyon isteyen işletmelerin de ihbar edilmesi çağrısında bulunuyor.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası farklı bir yolla fırsatçılığı önlemeye çalışıyor. Oda Başkanı Hakan Akçam ilan sitelerinden çektikleri 7 bin ilandaki ev sahibini arayarak depremzedelerden kira almamaları ya da yarı kira talip etmeleri yönünde görüştüklerini söylüyor.