Demirtaş 434 gün sonra hakim karşısına çıktı! İşte ilk sözleri...
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklandığı günden bu yana ilk kez hakim karşısına çıktı.
Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya katılmak üzere İstanbul’a getirildi.
434 GÜN SONRA
Adliye içinde ve dışında geniş güvenlik önlemi alındı. Demirtaş, duruşma salonuna getirildi. 434 gün sonra ilk kez görülen Demirtaş'ın kilo verdiği görüldü.
Duruşmaya, Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Garo Paylan, Ertuğrul Kürkcü, Celal Doğan, Ahmet Yıldırım ve Pervin Buldan, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Hilmi Yarayıcı ile bazı konsolosluklardan temsilciler de izleyici olarak katıldı.
İddianamede, Demirtaş hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Selahattin Demirtaş'ın avukatları dosyanın AYM'ye gönderilmesini talep etti. Mahkeme bu talebi görüşmek üzere duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.
'EV ADRESİMİ EŞİM BİLİR, CEP TELEFONUM DIŞARIDA KALDI'
Demirtaş kimlik tespiti sırasında ev adresini ezbere bilmediğini söyledi ve "Eşim burada o bilir" dedi. Salonda gülüşmeler oldu. Demirtaş, cep telefonunu sorulduğunda, "Dışarıda kaldı" diye cevap verdi.
Demirtaş, "Usule ilişkin taleplerim olacak öncelikle onu değerlendirdikten sonra iddianamenin okunmasını talep ediyorum. Dokunulmazlıkla ilgili usulsüzlükler var buna dair ara karar verilmeli. SEGBİS kaydı yapılacak ama bunların özet olarak tutanağa geçmesini istiyorum avukatlarımın süreci hızlandırması için" dedi.
'BAŞVURU TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ'
Demirtaş, beyanına şu sözlerle başladı: "Gelen arkadaşlara ve dışarıda bekleyenlere öncelikle teşekkür ediyorum. Bazı cümlelerimin özetle tutanağa geçmesini istiyorum. Şu anda o kısımla ilgili konuşuyorum. Sanık sıfatıyla tutuksuz olarak yargılanmama rağmen tutukluluk şartlarında çıkıyorum. 14 aydır ilk kez hakim karşısına çıkıyorum. 20'den fazla dava dosyasında tek bir defa hakim karşısına çıkmadım. İlk defa hakim huzurunda savunma yapma hakkı buluyorum. 3'ü mahkemeniz tarafından toplam 97 duruşma yapıldı hakkımda tamamı gıyabımda gerçekleşti ya da SEGBİS dayatması yapıldı. 20 civarında SEGBİS ile ifade alınması dayatıldı."
'BİR VEKİLİN SAVUNMA HAKKI MAHKEMEDE DEĞİL MECLİS'TE BAŞLAR'
Demirtaş beyanına şu sözlerle devam etti: "Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının usulüne göre kaldırılması gerekiyor. Hakkımızda açıLan hiçbir soruşturmada mahkeme görevi olan denetimi yapmadı. Başvuru taleplerimiz reddedildi. Dokunulmazlıkların düzenini içeren madde denetime tabi tutulmamıştır. Bir vekilin savunma hakkı mahkeme salonunda değil Meclis'te başlar; bu haklarımız elimizden alındı. Benim şu an dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şu an dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var. Mustafa Şentop dokunulmazlıklarımızın bu şekilde kaldırılmasının Anayasaya aykırı olduğunu itiraf etti. Bu şekilde tutuklanmam Anayasaya aykırıdır. Bu konuyu AYM'ye taşımanız gerekir."
ERTELENDİ
Selahattin Demirtaş'ın avukatları dosyanın AYM'ye gönderilmesini talep etti. Mahkeme bu talebi görüşmek üzere duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi
ADLİYE ÖNÜNDE KALABALIK TOPLANDI
Tutuklandığından bu yana ilk kez hakim karşısına çıkarılan Demirtaş'a destek olmak için Bakırköy Adliyesi önünde toplanan HDP'liler "Selahattin Demirtaş onurumuzdur", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları attı.