DEM Parti Kadın Meclisi: Pis ellerinizi annelerimizden çekin

DEM Parti Kadın Meclisi: Pis ellerinizi annelerimizden çekin
DEM Parti Kadın Meclisi, 54-59 yaşları arasındaki üç kadına hapishane girişinde yapılan çıplak arama dayatmasını duyurdu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Kadın Meclisi, Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşanan hak ihlallerine ilişkin "Pis ellerinizi annelerimizden çekin!" başlığıyla bir açıklama yayımladı.

Partinin Kadın Meclisi, 54 yaşındaki yaşı itibariyle kronik rahatsızlıkları bulunan Emine Kaya, 58 yaşındaki Nezete Bölek ve 59 yaşındaki Sare Kaya'nın hapishanede maruz bırakıldıkları kötü muamele ve hak ihlallerini anlattı.

Açıklamaya göre, üç kadının hapishaneye ilk girişlerinde çıplak arama dayatması yapılmış. Tepki gösterdiklerinde, "kulübe" olarak tanımlanan bir yerde saatlerce bekletilmiş, ardından geçici koğuş olarak adlandırılan bir bölüme alınmışlar. 11 Temmuz'da tutuklanan üç kadının, 18 Temmuz itibariyle hala bu geçici koğuşta tutulduğu ifade ediliyor.

DEM Parti Kadın Meclisi'nin ifadelerine göre, ilk gün annelere sadece üç kuru ekmek verilmiş, başka bir yiyecek sunulmamış. Ayrıca, daha önce kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş battaniye ve sünger verilmiş, temiz battaniye ve sünger talepleri ise günler sonra karşılanmış. Hava sıcaklığının 36 dereceye kadar yükseldiği Batman'da, annelerin koğuşlarına serinletici vantilatör alma talepleri geçici koğuşta olmaları gerekçe gösterilerek reddedilmiş.

Annelere ihtiyaçlarının temini ve dilekçe ile talepte bulunma zorunluluğu nedeniyle çeşitli engeller çıkarılmış. Bu durum, annelerin temel ihtiyaçlarını uzun süre karşılayamamalarına neden olmuş. Ayrıca, 16 Temmuz'da gardiyanlar tarafından koğuşta bulunan eşyaların dağıtılması sırasında anneler saatlerce avluda güneş altında bekletilmiş.

Gardiyanların koğuş kapısına sert cisimlerle vurarak gürültü çıkardıkları ve bu şekilde rahatsızlık verdikleri belirtilmiş.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Kadın Meclisi, bu uygulamaları "düşman hukuku" olarak tanımlayarak kabul etmediklerini ve derhal son verilmesini talep ettiklerini duyurdu.