Darp edilen doktor mesleği bırakmıştı: Şiddeti o yönetmelik tetikledi

Darp edilen doktor mesleği bırakmıştı: Şiddeti o yönetmelik tetikledi
SGK'nın özel hastanelerle branşla sınırlı sözleşmesinin bitirmesi Şanlıurfa'da sağlıkçıya şiddet olarak döndü. Viranşehir'de özel bir tıp merkezine giden hasta yakınları sigortanın geçmediğini öğrenince önce bilgi işlemdeki personelle tartıştı daha sonra ise Doktor Baraş'ı darp etti. Baraş, mesleği bıraktığını açıkladı. Baraş'ı darp eden 3 kişi akşam saatlerinde tutuklandı.

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Sözleşme ve Uygulama Daire Başkanlığı, 27 Mayıs’ta bir duyuru yayınlayarak özel hastanelerin hastalara hizmet vermede sınır getiren uygulamasına son verdiğini ilan etmiş ve 1 Haziran’dan itibaren kısmi sözleşmeleri de feshetmişti. Hastanelere karar vermeleri için ise 7 Haziran’a kadar süre tanımıştı.

Bu uygulama sonrası yurttaşlar sigortadan yararlanabileceğini düşünerek özel hastanelere giderken elleri boş dönüyor ve tepkiler sağlıkçılara yöneliyor. Bu kararın etkisi ise Şanlıurfa'da doktora şiddet olarak ortaya çıktı.

Doktor darp edildi

Viranşehir’de özel bir tıp merkezinde çalışan Doktor Şeyhmus Baraş, hasta yakınları tarafından sopa ve yumruklarla dövüldü.

Doktor Baraş’ın aktardığına göre; 27 Haziran’da sözleşmesini bitiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Baraş’ın çalıştığı merkezin sigorta sistemini kapadı. Bunun üzerine hastalar ücretli muayene edilmeye başlandı.

'SGK’dan yararlanamadılar'

Saat akşam 10 sıralarında bir çift hasta çocuklarını muayeneye getirdi. SGK’dan yararlanamayan aile, bilgi işlemdeki personelle atıştı ve tıp merkezinin kapısına çıktı.

Doktor Baraş o sırada kapıda bir başka hastayla sohbet ediyordu. Çocuğun babası Baraş’ın konuştuğu hastaya devlet hastanesine gideceklerini söyledi.

'Kılık, kıyafetine bak'

Hasta, “Gitme, doktor bey yardımcı olur, sistem açılınca ilaçlarını yazar” dedi. Bunun üzerine çocuğun babası “Şunun kılığına kıyafetine bak, bu nasıl doktor?” dedi. Baraş “Söylediğiniz çok ayıp” karşılığı verdi. Bunun üzerine hasta yakını, küfür ederek yumruk sallamaya başladı.

Kaburgalarını kırdılar, kimse yardım etmedi

Saldırıya uğraşan Baraş içeriye doğru girmeye çalıştı. Hasta yakını bu kez tekme atınca, yere düştü. Saldırganın eşi tıp merkezine yakın kıraathaneden şahsın abilerini çağırdı. Kalabalık bir grup, aynı anda Baraş’a yumruklar, tekmeler ve sopayla saldırdı. Kaburgalarını kırdı. Etraftaki hiç kimse hekime yardım etmedi.

3 saldırgan gözaltına alındı, serbest bırakıldı

Polis kamera görüntülerinden tespit ettiği üç saldırganı gözaltına aldı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen saldırganlar, bugün mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Diken'den Mesude Erşan'ın haberine göre; Doktor Baraş, beş yıl kadar önce Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde çalışırken de iki hasta yakınının saldırısına uğradığını anlattı.

'Aşiretçilik olduğu için kimse müdahale etmek istemiyor'

Fiziksel ve psikolojik darbe aldığı bu olaydan sonra altı ay çalışamadığını belirten Baraş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ikinci olaydan sonra, net bir şekilde ölüm korkusunu yaşadım. Araya giren kimse olmadı. Defalarca yerde darbe yedim. Sadece kafamı korumaya çalıştım. Bir noktadan sonra, kafamı korumayı bırakayım da belki bayılırım, bırakırlar diye düşündüm. Kimse yardıma gelmedi. Urfa gibi yerlerde aşiretçilik olduğu için kimse müdahil olmak istemiyor.

'Mesleği bırakmaya karar verdim'

Herkes çekindi. Sonrakini ne zaman olacak diye beklemektense, mesleği bırakmaya karar verdim. Diplomam canımdan daha kıymetli değil.”

'Kaç defa milletin önüne atıldık'

Mesleğiyle ilgili umudunun kalmadığını söyleyen Baraş, “Türkiye’de bizim için değişecek bir şey olmadığına inanıyorum artık. Şov amaçlı yapılan paylaşımlar, çıkarılan yasalar, konuşmalar, kaç defa milletin önüne atıldık… Artık doktorlar da bunun farkında. Kimse de yemiyor. Herkes bir yerlere kaçmanın peşinde" dedi.

Kamuda mobbing, özelde darp

Kamu hastanesinde çalışırken uğradığı mobbing nedeniyle istifa ettiğini ve özel sektörde çalışmaya başladığını belirten hekim, şunları söyledi:

“Mardin, Konya, Urfa’da hekimlik yaptım. Devletten kaçıp özele geçmenin de bir manası kalmadı. Özelde çalışırken bunları yaşadım. Bir şey değişmiyor. Sadece frekansı değişiyor. Bir yerde üç nöbette bir tacize uğruyoruz, bir yerde her nöbette. Değişen hiç bir şey yok. Beş yılda iki kez darp edildim.”

Aile boyu doktorlar

Baraş’ın ailesinde çoğu kişi ise hekim. Ablası dahiliye uzmanı, yeni mezun kız kardeşi İstanbul’da bir kamu hastanesinin acilinde çalışıyor, erkek kardeşi ise tıp fakültesi ikinci sınıf öğrencisi.

Ablası mesleği bırakmış, kardeşleri bırakmayı düşünüyor

Mevcut ortamda ve iş yükü nedeniyle hekimlik yapmak istemeyen ablası mesleği bırakmış. Yeni hekim kardeşinin her gün karşılaştıklarından ötürü psikolojisi şimdiden bozulmuş. Erkek kardeşi, “Acaba tıp fakültesini bıraksam mı?” diye düşünüyor.

Mesleğe severek başlıyorlar, umutları kırılıyor

“Tıp fakültesine kendi isteğimle severek girdim, severek okudum, severek mezun oldum, çok severek ve büyük bir heyecanla mesleğe başladım” diyen Baraş, bu duyguların uzun sürmediğini anlattı ve meslektaşlarının da 'acaba yanlış mı yaptım?' düşüncesine kapıldıklarını belirtti.

'Hiçbir şeyin düzelmeyeceğini düşünüyoruz'

Baraş darp raporu almak için gittiği hastanede, muayene eden meslektaşının hastalar tarafından üç kez sözlü şiddete maruz kaldığını aktardı ve “Sağlıkta dönüşümün nereden nereye gittiğinin hepimiz (hekimler) farkındayız. Artık akıntıya karşı kürek çekiyoruz gibi geliyor bize. Hiçbir şeyin düzelmeyeceğini düşünüyoruz. Sağlıkta şiddet sorununun bir türlü çözülmemesi, biz o kadar sıkıntı içindeyken, Covid döneminde doktorlara tavandan ödedik diye reklamlarının yapılması, maaşta iyileştirme haberlerinin servis edilip, bir hafta sonra torba yasadan çıkarılması vs. her şeyi belli ediyor" dedi.

'Yurtdışında yapabileceğimi düşünürsem gitmeye çalışacağım'

Travmasının sürdüğünü belirten hekim, “Eğer atlatabilir ve yurtdışında yapabileceğimi düşünürsem gitmeye çalışacağım. İsveççe veya Almanya kursunda dil öğreneceğim” dedi.

Diplomasını yırttı

Bununla birlikte habere göre Doktor Şeyhmus Baraş, saldırganların tutuksuz yargılanması kararına mahkeme önünde diplomasını yırtarak tepki gösterdi.

Bakan Koca: Şüphelilerin tutuklanması talep edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şüpheliler hakkında verilen adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılama kararına karşı, başsavcılığın Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz ederek tutuklama talep ettiğini bildirdi.

Urfa'dan yeni haber diyen Bakan Koca, sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi:
"Viranşehir’de özel bir tıp merkezinde yaşanan şiddet suçunun şüphelileri hakkında verilen adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılama kararına karşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, Asliye Ceza Mahkemesine itiraz edilerek ŞÜPHELİLERİN TUTUKLANMASI talep edilmiştir."

fahrettin-koca.jpg

Savcılar ve hakimlere çağrı

Öte yandan Baraş’ın linç girişimiyle karşıya karşıya kaldığını belirten Şanlıurfa Tabip Odası açıklamasında şunları söyledi:

“Sağlıkta şiddet olayları, tırmanarak devam ediyor. Savcılar ve hakimlere çağrımızdır; toplumun huzuru ve sağlığı için bu şiddet olaylarına karşı cezasızlığı tercih olarak görmeyiniz. Sağlıkta şiddet sizin ve halkın sağlık hakkına saldırıdır. Gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.”

Tutuklandılar

Başsavcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan şüpheliler; Mahmut, Mecnun ve Halil İbrahim Dağ isimli kardeşler, Nöbetçi hakimliğe çıkarıldı. 3 kardeş tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak:DHA