"Darbeci Sisi"den "Dostum Sisi"ye!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 yılın ardından 'katil' dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Ankara'da görüşecek. Halk TV programcısı İsmail Küçükkaya anlatıyor...

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi , bölgesel güçler arasında uzun süredir dondurulmuş olan ilişkilerin yeniden canlanmasının ardından, 12 yıl aradan sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirerek. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşecek olan görüşme gündemi sallarken Halk TV programcısı İsmail Küçükkaya Yeni Bir Sabah programında geçmiş Erdoğan-Sisi ilişkisini hatırlattı.

Erdoğan'ın "Sisi mi? Binali Yıldırım mı?" sözlerini hatırlatıp verdiği mesajın 'Ekrem İmamoğlu'na oy verirseniz Sisi'ye oy vermiş olursunuz' olduğunu belirten Küçükkaya, Erdoğan'ın geçmişte Sisi'ye sarf ettiği o sözleri şu cümlelerle ifade etti:

"Bir daha asla seni görmem demişlerdi, adını bile anmam demişlerdi, sen darbecisin demişlerdi. Bugün Sisi, Türkiye'ye geliyor..."

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanlığı duyurduğuna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine bugün (4 Eylül) Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak.

thumbs-b-c-62ca40242a71573411487ce781bd91eb.jpg

14 Şubat'ta Erdoğan, Sisi'nin resmi davetlisi olarak Kahire'ye gitmişti. Bu ziyaret Türkiye-Mısır ilişkilerinde düşmanlıktan dostluğa geçişin miladı oldu.

Türkiye'de resmi protokolle karşılaşması beklenen Sisi, 3 Temmuz 2023'te Mısır'ın seçimlerle iktidara gelmiş ilk lideri olan Muhammed Mursi'yi askeri darbe sonucu indirdi. Müslüman Kardeşlerin darbeye karşı direnişini ise kanlı bir şekilde baStırmıştı. O dönem Mursi'nin en büyük destekçisi olan Erdoğan darbeye en sert tepkiyi veren lider olmuştu. Bu gelişmelerin ardından Mısır ile tüm diplomatik ilişkiler kesilmişti.

Erdoğan Sisi'den sık sık 'darbeci' ve 'katil' olarak bahsediyordu. Onun gibi bir lider ile 'asla tokalaşmayacağını' sözleri ile kayda geçirmişti.

222437.jpg
2022 Katar Dünya Kupası/ Erdoğan-Sisi tokalaşması

İki ülke arasındaki ilişkiler, Ankara'nın Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır gibi bölgesel rakipleriyle yaşadığı gerginlikleri azaltmak için diplomatik bir çekicilik hamlesi başlatmasıyla 2020 yılında iyileşmeye başladı.

Türkiye ve Mısır geçen yıl karşılıklı olarak büyükelçileri yeniden atadı ve Ankara Kahire'ye silahlı insansız hava araçları sağlayacağını söyledi. Erdoğan Kahire'de ülkelerin kısa vadede ticareti 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmak istediğini söyledi.

Anadolu Ajansı, iki ülkenin ticari bağları artırmak ve enerji, savunma, turizm, sağlık, kültür ve eğitim konularında iş birliği yapmak için yaklaşık 20 anlaşma imzalayacağını söyledi. Ayrıca yenilenebilir enerji ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) konusunda iş birliğinin derinleştirilmesinin planlandığını söyledi.

koeklue-degisim-erdogan-darbeci-sisi-ile-gazze-yi-goeruestue-somut-bir-adim-yok-5836e94f79.jpg

GÖRÜŞME GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Sisi'nin Türkiye ziyareti sırasında öne çıkan ana konu, İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve ateşkes girişimleri ile bölgesel gerilimlerin artışı olacak. Ayrıca, iki ülke arasında ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi toplantısının yapılması ve yaklaşık 20 anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

Kahire'ye son olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Ağustos ayında yaptığı ziyaretin ardından, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ve Sisi ile görüşmeler gerçekleştirilmişti. Sisi'nin bakanlar ve üst düzey yetkililerden oluşan geniş bir heyetle Ankara'ya gelmesi beklenirken, Türkiye ile Mısır arasında ekonomik, ticari, turizm, ulaştırma, enerji ve savunma alanlarında iş birliği fırsatları da değerlendirilecek.

Kaynak:Haber Merkezi