Danıştay savcısı 'Tozkoparan'ın riskli alan ilan edilmesi hukuka uygun değildir' diye görüş bildirmiş

Danıştay savcısı 'Tozkoparan'ın riskli alan ilan edilmesi hukuka uygun değildir' diye görüş bildirmiş
Danıştay savcısı, 11 Ocak 2021'de Güngören'in Tozkoparan Mahallesi'nde 900 haneyi kapsayan riskli ilan edilmesine dair düşüncesini açıklamış.

HAZAR DOST

11 Ocak 2021 tarihinde Danıştay 6'ncı Dairesi'nde görevli savcı, Tozkoparan halkının itirazı üzerine mahallenin riskli alan ilan edilmesinin iptal edilmesi gerektiğine dair görüş vermiş.

halktv.com.tr'ye ulaştığı Danıştay savcısı görüşüne göre mahallede 14 evde yapılan inceleme sonucunda çıkarılan teknik raporun, mahalledeki toplam 5 bin 560 yapının farklı özelliklerde olması nedeniyle ''kuşatıcı bilimsel'' olmadığı belirtilirken bu raporun kabulüne olanak bulunmadığı söyleniyor. 

Mahallenin afet alanı olarak gösterilmesinin ardından başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında, yüzlerce hanenin elektrik ve suyu kesilmişti. 

Kentsel dönüşüm projesinin gerçekleşmesi durumunda mahalleli, kendi evlerine en az 180 bin lira ödemek zorunda kalacak. Savcının altı ay önce açıkladığı görüşüne rağmen Danıştay, mahalleyle ilgili kararını henüz açıklamadı. 

Öte yandan açıklanan görüşte inceleme yapan kurumların, mahallede yeterli teknik inceleme yapmadığı söylenirken mahalledeki yapıların olası bir afette can ve mal kaybına neden olabileceğine dair yeterli bilgi olmadığı belirtilmiş. 

Tozkoparan Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, afet alanı ilanı sonrası hızlıca harekete geçen projenin rant projesi olduğunu söylüyor. 

Bu bilgilerin yetersiz olması nedeniyle Danıştay 6'ncı Dairesi savcısı ''Afet alanı olarak ilan edilen bölgenin hangi teknik ve bilimsel dayandırıldığı gösterilmediği, ruhsatlı yapılarda hiçbir teknik inceleme yapılmadığı sadece 'can ve mal kaybına neden olabilir' denilmiş fakat buna dair kanıtlayıcı bilgi bulunmamıştır'' derken, Tozkoparan'ın hukuka uygun bir şekilde afet alanı ilan edilmediğini belirtmiş. 

Bu sebeplerle Danıştay 6'ncı Dairesi savcısı, afet alanı olması yönünde verilen kararın iptal edilmesi yönünde karar verilmesi için görüş bildirmiş.