Cumartesi Anneleri 26 yaşında: 'Polis bariyerleriyle işlenen insanlık suçlarını örtmeye çalışıyorlar'
Cumartesi Anneleri, mücadelelerinin 26'ıncı yılında, kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı'na giderek karanfiller bıraktı.
Cumartesi Anneleri, Galatasaray Medyanı'ndaki buluşmalarının 844'üncü haftasında. Fakat 700'üncü haftasından bu yana Galatasaray Meydanı'ndaki eylemlerini İçişleri Bakanlığı kararıyla engelleniyor.
Polisin engellemeye çalıştı ancak karanfiller bırakıldı
17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası'nda Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı'nda açıklama yaptı. Burada yapılan açıklamada, "Hakikate ulaşıncaya kadar, kaybedenler ve kaybedenleri koruyanlar cezalandırılıncaya kadar vazgeçmeyeceğiz” denildi.
Cumartesi Anneleri'nin eylemine CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekili Oya Ersoy ve Dilşat Canbaz Kaya ile İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de katıldı.
Polis eylemi engellemeye çalıştı fakat kayıp yakınları karanfil bıraktı ve açıklama yaptı.
İlk sözü 1995'de Avcılar'da gözaltındayken kaybolan Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun aldı. Tosun "26 yıl sonra yine bu meydandayız çünkü adalete ulaşamadan aramızdan ayrılan annelerimize adalet sözümüz var. Bu meydandayız çünkü kaybedilen mezarsız sevdiklerimizin mezarını çiçeklerle donatacağız. Bir mezar sözümüz var. 26 yıldır söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Bu ülkede yüzlerce insan devlet politikası olarak gözaltına alındı, katledildi ve kaybedildi. Bu ülkeyi yönetenler kaybedilenlerin akibetini açıklamak yerine, baskıyla şiddetle bizleri susturmaya çalıştı. Sokaklara meydanlara kurdukları bu polis bariyerleri ile işlenen insanlık suçlarının üzerini örtmeye çalışıyorlar. Ama biz yaşadığımız sürece bu gerçeği görünür kılmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kayıplarımızı bulana kadar onları kaybedenlerden adil bir yargı önünde hesap sorana kadar kayıtlarımızda buluşma mekanımız olan bu meydandan da vazgeçmeyeceğiz" dedi.
'Failler yargılanana kadar bu meydan bizim meydanımız'
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise "Bu anneler, babalar şu an burada değiller, göç ettiler gittiler. Yaşamlarını yitirdiler ancak onların bize bırakmış olduğu miras, çocuklarımızı arama ve bulma mirası. Her geçen gün engellemelere, zorluklara rağmen, bu ülkenin kayıp yakınlarına yapılan zulmüne rağmen devam ediyor, devam edecek. Şimdi belki o anneler babalar burada değil ama onların çocukları ve torunları buradalar. Bu çocuklar, bu torunlar o annelere kayıp yakınlarının; ya mezarlarını, ya kemiklerini ya da sağ olarak bulunup onlara verilmesi için bu mirası devraldılar ve sürdürmeye devam edecekler. Bu meydanı bizlere yasaklayanlar şunu bilsin ki; bizler adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Kayıplar bulunana kadar, failler yargılanana kadar ve cezalandırılana kadar bu meydan bizim meydanımız olmaya devam edecek" şeklinde konuştu.
'Bu katillerden mutlaka hesap soracağız'
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, "Bu Galatasaray meydanı geçmişle hesaplaşma ve yüzleşme meydanıdır. Bir taziye meydanıdır, bitmeyen yaşların meydanıdır. Ama biz bu yaşları bitireceğiz. Bu katillerden mutlaka hesap soracağız. O günler çok uzak değil, o günler yakındır hepsi şimdi yataklarında, bulundukları yerlerde tirtir titriyorlar. Hesabını soracağız buyası bu taziyeyi bitireceğiz" dedi.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer | Evrensel