Çocuklar Bodur Kaldı!

Çocuklar Bodur Kaldı!
Gıdaya gelen zamlar vatandaşın sağlıklı ve besin değeri yüksek yiyeceklere ulaşımını neredeyse imkansız kılıyor. Ailelerin alım gücü düşerken sağlıklı beslenemeyen çocuklarda bodurluk oranı arttı.

Çocuklarda yetersiz beslenme fiziki ve bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) Okul Sağlığı Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Nursel Şahin, çocukların okullardaki başarısının son yıllarda düşmeye başladığını ifade ederek, şunları anlattı:

"Bazı tarama testlerinde ve endekslerle arandığında bilişsel ve mental gerilik de oluşmaya başladığını görüyoruz. Yetersiz beslenme demir, çinko, B vitamini, B12 gbi pek çok vitamin açısından eksiklere yol açıyor. Bodur, gelişimi eksik, obez çocukların olduğu bir toplum yapısı ile karşı karşıyayız. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğu makarna ve pilavı, ekmeği bol olan beslenme ile karnını doyuruyor. Ama içinde et, süt, peynir, yumurta besin maddelerini ya da meyveyi, yani temel besin öğelerini almıyor. Sadece kilo artırımı oluyor. Karnı şiş çocuklar oluyor."

cocuk-ergen-obezite.jpg

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Kara ise kısa boyun kronik beslenme yetersizliğinin göstergesi olduğunu belirtti.

"BODUR ÇOCUK ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI SORUNU"

Kara, şöyle konuştu:

"Bir toplumda kısa (bodur) çocuk oranı ne kadar yüksekse beslenme yetersizliği o kadar yaygın bir sorun demektir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 5 çocuktan birinde büyüme geriliği ve beslenme yetersizliği var. Tüm dünyada büyüme geriliğinin en sık nedeni yoksulluğa bağlı beslenme yetersizliğidir. Uygun olmayan sağlık koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle erişkin boy potansiyeline ulaşamayan milyonlarca bodur çocuk önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor."

9c5f183e4acedb66c06ca49ec781f932.jpg

thumbs-b-c-31c9a91abdc968ce84a6e915128f97e8.jpg

thumbs-b-c-f7ecc607e8e6468cc6fba08bf9982f93.jpg