CİSST'ten hapishanedeki öğrenciler için üniversite tercih rehberi

CİSST'ten hapishanedeki öğrenciler için üniversite tercih rehberi
CİSST, hapishanelerdeki mahpuslar ve ailelerine üniversite tercih sürecinde rehberlik sağlayan bir bilgi notu yayımladı.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), hapishanelerdeki mahpuslar ve yakınlarının üniversite tercih döneminde faydalanabileceği bilgileri içeren bir bilgi notu yayımladı.

CİSST'in aktardığına göre; Açık Hapishanelerde Bulunan Mahpuslar İçin:

Açık hapishanelerdeki mahpuslar, bulundukları şehirdeki belediye sınırları içinde bir üniversitenin örgün eğitiminden yararlanma hakkına sahiptir. Bu için öğrencinin üniversite tarafından kabul edilmesi ve hapishane idaresinin öğrencinin eğitimini sürdürmesini onaylaması gerekmektedir. Mahpuslar, ders saatleri ve yol süreleri hesaplanarak hapishaneden çıkış izni alabilirler.

Kapalı Hapishanelerde Bulunan Mahpuslar İçin:

Mevcut 5275 sayılı İnfaz Kanunu ve 46/1 sayılı Genelge'ye göre, kapalı hapishanelerdeki mahpuslar yaygın eğitimden faydalanabilmektedirler.

Üniversitelerin kabul etmesi halinde ise yalnızca ara sınavlara, yıl sonu ve mazeret sınavlarına katılmak suretiyle örgün eğitimden yararlanmaları mümkündür.

2023-2024 öğrenim yılında YÖK tarafından üniversitelere gönderilen talimat yazısı doğrultusunda, üniversiteler kapalı hapishanelerde bulunan öğrencilerin örgün eğitime devam etme talebini reddetmektedir. Talimat yazısına göre örgün eğitim, ders devam zorunluluğunu içeren bir öğrenim türü olup mahpuslar bu koşulu sağlayamıyor olmaları gerekçesiyle örgün eğitimden yararlanma hakkına sahip değildir.

TÜRKİYE’DE ÖĞRENCİ MAHPUS OLMAK

Öte yandan CİSST'in Türkiye’de hapishanelerde öğrenim gören mahpusların yaşadıkları deneyimleri ve bu konudaki tespitlerini içeren "Türkiye’de Öğrenci Mahpus Olmak" isimli bir yayını da bulunmaktadır. Bu yayına ulaşmak için resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak:halktv.com.tr