Çiftçilerden fındık isyanı
Sosyal medyadan veya internetten hükümeti fındık politikası yüzünden eleştiren ancak meydanlarda ürününe sahip çıkmayan siyasilere, sivil toplum kuruluşlarına ve üreticiye seslenen Avcı, "Ürününe sahip çık dediğimiz zaman kimse meydana gelmiyor. Burası siyasi parti mitingi değil. Alın terinin üzerinden siyaset olmaz. Ekmeğimize sahip çıkmak için buradayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'un fındık taban fiyatını 16,5 lira açıkladığını, TMO'nun alıma başladığını kaydeden Başkan Erdal Avcı, "Gelin görün kü; 16,5 lira olarak açıklanan fındığı şimdi 13,5 lira-14 liradan almaya çalışan fırsatçılar var. Bu fırsatçılar Ayvacıklı tüccarlar değil, yabancı firmaların tüccarları. Biz şikayetçiyiz Cumhurbaşkanım. Tüccar ve fabrikas, 52 randıman fındığı temiz ve nemsiz 14 liraya alıyor" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patates ve doğan stokçularına karşı başlattığı mücadeleyi çiftçilere dinleten Ziraat Odası Başkanı Avcı, "Fındık hasat döneminde üretici aleyhine çalışan spekülatörlerin önünü keseceğiz dediniz. İstirhamımız şudur Cumhurbaşkanım, patates ve soğan stokçularının nasıl tepesine çöktüyseniz, fındıkçının alın terini çalan mağazalarada, tüccarlarada, fabrikalara da yapın. Fırsat vermeyin" ifadelerini kullandı.
FİSKOBİRLİK'in de devreye girdiğini müjdeleyen Avcı, "Üye olan üreticiden 50 randıman fındığı 15,75 kuruş'tan alıyor. Üye olmayan da 15,50 kuruş'na alıyor. Her randıman farkı da 30 kuruş" dedi. "Örneğin 700 kilo fındığın 300 kilosunu pazara indir" diyen Avcı, "Yevmiye borcun ne kadarsa, o kadar fındığı pazara indir. Geri kalanı da TMO'ya, FİSKOBİRLİK'e ver. TMO'dan fındık geri dönmüyor. 50 kilo kar edeceğim diye taşını, çürüğünü almazsın. Sonra fındığım geri döndü. Sen işini temiz yap, iyice kurut, TMO'ya götür. Biz çiftçimizin hakkını söke söke alırız" diye söyledi. Geçen hafta sonu Çarşamba Şeker Fabrikası'nda Ayvacıklı bir üreticinin ÇKS ile fındık satan tüccara denk geldiklerini kaydeden Erdal Avcı, "Geçen sene 4 kişinin üyeliğini düşürdük. ÇKS'sini kim tüccara peşkeş çekerse üyeliğini kanuni olarak düşürürüz" ifadelerini kullandı.
Gurbette yaşayan ancak şu anda Ayvacık'ta olan hemşehrilerine 2020 yılı destekleme yer yazdırma döneminin başladığını anımsatan Oda Başkanı Avcı, "Gurbetçilere öncelik verelim. Bugünden itibaren yerlerini yazdırabillirler" şeklinde uyarıda bulundu.
EÜAŞ'ın içinde hurdalarla dolu 4 tane deponun olduğunu hatırlatan Erdal Avcı, şöyle konuştu; "Bu depoların fındık hasat döneminde 4-5 ay tahsis edilmesi için 2 Ağustos'ta yazı yazdım. Eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Ahmet Demircan da 'ilgileneceğim diye' söz verdi. "Belediye Başkanımız Halil Kalaycı, AK Parti İlçe Başkanı Sertaç Can konuyu hakim. 12 Ağustos'tan bu yana arpa boyu yol alamadık. EÜAŞ bir devlet kurumu 4-5 aylığına tahsis edeceği TMO’da bir devlet kurumu buna rağmen atıl durumdaki depoları vekilleri bile dinlemeyerek tahsis etmediler. Burası muz cumhuriyeti mi?"
Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne, Ziraat ve özel bankalara borçlu olduğunu kaydeden Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, son olarak şu ifadeleri kullandı; "2 yıl önce TBMM'ye gittik. Rapor sunduk. Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve bankalara borçlu olan çiftçinin ödemelerinin hasat sonu hemen değil, Aralık ayında yapılması için. 10'uncu ay değil, 12'nci ayda. Genelgeyle olacak iş bu. Üretici 1,5 ay zaman kazanacak. Hem ürünü pazara hemen indirme diyorsunuz, hem de üretici borçlarını iki ay ötelemiyorsunuz. Üreticiyi tüccarın eline düşürmemek devletimizin elinde."