CHP'li Yavuzyılmaz: Anagold Maddi Vaat Hazırlığı Yapmış
Erzincan'ın İliç ilçesinde, siyanürle altın çıkarılan ve Anagold Madencilik tarafından işletilen madende meydana gelen heyelan faciası dehşet yarattı. İlk raporlara göre, 9 işçi toprak altında kalarak enkaz altında kaldı. Rett edilen kurtarma çalışmaları devam ederken, umut verici bir haber henüz gelmedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TELE1 Ana Haber'de yaptığı açıklamada, maden şirketinin bölgede yaşayanlara 2016'da her birine 130 bin lira ödeyerek "Adli ve idari başvuru yapmayacağım" taahhüdü aldığını belirtti.
Yavuzyılmaz, "Bölgede açık maden ocağı işletmesinde büyük bir heyelan meydana geldi. Valilik tarafından 9 işçinin enkaz altında olduğu açıklandı ancak bölgeden gelen bilgilere göre bu rakam artabilir. Şu anda bölgede Erzincan Milletvekilimiz Mustafa Sarıgül bulunuyor. Biz de çevre konularında üst düzey görevlerde bulunan Gamze Taşçıer ve Baran Bozoğlu ile yoldayız" şeklinde konuştu.
Madenle ilgili daha önce birçok uyarının yapıldığını hatırlatan Yavuzyılmaz, "Maalesef, facianın geleceği önceden görülüyordu. Defalarca uyarılara rağmen, vekillerimizin denetimlerinde gördüğü gibi denetimsizlik hakimdi. Bu madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., yüzde 80'i Kanada menşeili bir şirkete aitken, yüzde 20'si Çalık Grubu'na ait olan Lidya Madenciliği tarafından kontrol ediliyor" ifadelerini kullandı.
Daha önce yaşanan siyanür sızıntısına da değinen Deniz Yavuzyılmaz, "Bu bölgede daha önce çevre felaketleri yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 27 Haziran 2022'de burada altın madenciliği faaliyetleri durduruldu. Bu maden işletmesi, 2010 yılından itibaren sürekli olarak genişletildi ve defalarca ÇED sürecinden geçti. Ancak şirket, bölgedeki köylülere maddi yardım yaparak dava açma ve itiraz haklarını ellerinden almaya çalıştı. Şirket, 2016'da hazırladığı bir protokolle buradaki vatandaşlara 130 bin TL yardım adı altında para vererek tüm madencilik faaliyetleri için adli ve idari başvuruda bulunmayacaklarına dair taahhütname aldı. Yani, maddi güç kullanarak tüm usulsüzlükleri örtbas etmeye çalıştı" dedi.
SOSYAL MEDYA HESABINDAN DA PAYLAŞTI
Yavuzyılmaz, canlı yayında dile getirdiği iddiaları sosyal medya hesabından belgeleriyle birlikte paylaştı. Yavuzyılmaz'ın paylaşımı şöyle:
"Erzincan İliç'te felaketin yaşandığı altın madenini işleten Anagold şirketinin, 2016 yılında; bölge halkının şikayet, itiraz ve dava açma haklarını kullanmamaları için maddi vaadlerde bulunduğu bir protokol hazırladığını tespit ettik."
Erzincan İliç’te felaketin yaşandığı altın madenini işleten Anagold şirketinin 2016 yılında;
— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) February 14, 2024
Bölge halkının şikayet, itiraz ve dava açma haklarını kullanmamaları için maddi vaadlerde bulunduğu protokol⬇️ pic.twitter.com/THMtKwS1S7