CHP'li Karabat kalem kalem paylaştı: Bir yuva kurmanın maliyeti

CHP'li Karabat kalem kalem paylaştı: Bir yuva kurmanın maliyeti
CHP'li Özgür Karabat, tek adam sistemiyle birlikte git gide artan ekonomik krizin evlenmeyi zorlaştırdığını ve hali hazırda evli çiftlerin boşanmalarına sebep olduğunu rakamlarla anlattı. Karabat, bir yuva kurmanın maliyetini çıkararak evlenmenin ekonomik boyutunu gözler önüne serdi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, boşanma sayılarında yıldan yılda artan rakamları paylaşarak, başkanlık sisteminden bu yana biten evliliklerin bilançosunu çıkardı.

Karabat, barınma krizi ve ekonomik bunalım riskinin gençlerin yuva kurmasını engellediğine dikkat çekti. Karabat, Başkanlık Sistemi'nden itibaren boşanmaların 'uçuşa geçtiğini' ifade ederek "Geçinme sorunu, gelecek endişeleri, kutuplaştırmanın ve ötekileştirmenin yarattığı psikolojik yıkıntı hem evlilik hızını yavaşlatıyor, hem de boşanmaları artırıyor" dedi.

Karabat, kalem kalem bir yuva kurmak için gereken maliyeti çıkararak evliliğin önündeki ekonomik engeli gözler önüne serdi.

Karabat'ın paylaşımları şöyle:

1- Deprem acısının halen derinden hissedildiği şu günlerde, canınızı daha fazla sıkacak konular paylaşmak istemezdim ama durum çok ciddi. Uyarımızı yapmak zorundayız.

2- Toplumun temelini oluşturan aile kurumu parçalanıyor. Evlilikler azalırken, boşanma sayıları yıldan yıla artıyor. Son 21 yıla baktığımızda yıllık ortalama 550 bin evlilik gerçekleştiğini görüyoruz. Hatta 2004-2015 arasında evlilik sayıları 600 bin civarına çıkıyor.

fpzikjfx0aamt7m.jpg

3- 15 Temmuz hain darbe girişiminin olduğu 2016’da 594 bin seviyesinde olan evlilik sayısı, başkanlık referandumunun olduğu 2017’de 569 bine geriliyor. 2020’de pandeminin de etkisiyle 488.335 olurken, 2021 yılında 563.140 ve 2022’de 574 bin 358 oldu.

4- Aslında 2022’de pandemiden sonra daha fazla evlenen çift olması gerekiyordu ama başta barınma krizi olmak üzere hayat şartlarındaki zorluk, gençlerin evlenmesini önlüyor.

5- Verilere baktığımızda özellikle başkanlık sistemindeki yıkımla birlikte evlilik sayılarının düzenli artmadığını görüyoruz. Buna karşın boşanma sayıları hızla artıyor. TÜİK verilerine göre, boşanan çiftlerin sayısı 2021’de 175 bin 779 iken 2022’de 180 bin 954 oldu.

fpzik9yx0aesnz9.jpg

6- Rakamlar yalan söylemiyor. AKP’nin “uçacağız” dediği başkanlık sisteminde boşanmalar uçtu. Geçinme sorunu, gelecek endişeleri, kutuplaştırmanın ve ötekileştirmenin yarattığı psikolojik yıkıntı hem evlilik hızını yavaşlatıyor, hem de boşanmaları artırıyor.

7- Bu noktada ekonomik nedenleri biraz daha ayrıntılarıyla inceleyelim. Bir yuva kurmanın maliyeti en az 400 bin lirayı buluyor. Şu anki ekonomik şartlarda bunun altından çoğu kişi kalkamaz.

fpziljmwcaifvt6.jpg

Etiketler :