CHP'li Gürer: Yanlış planlama şekeri karaborsaya düşürdü
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şeker fiyatlarındaki artışı gündeme getirdi. Şekerin karaborsaya düştüğünü belirten Gürer, fiyatlardaki artışın şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve siyasi iktidarın iş bilmezliğinden kaynaklandığını söyledi.
Fiyatlardaki artışın şekerden üretilen tüm ürünlerin fiyatını da etkilediğini belirten Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarının kamulaştırılması halinde şekerde gelecekte daha derin oluşacak sorunların önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
Şekerde gelinen son noktanın ülkemizde tarımda yaşanan sorunları somut örneği olduğuna vurgu yapan Gürer, şeker pancarı stratejik bir ürün olmasına rağmen şeker fabrikalarının satıldığını belirtti.
'Fabrika 420 liraya aldığı pancarın küspesini 600 liraya sattı'
Geçen yıl taban fiyatı 420 lira olarak belirlenen şeker pancarının küspesini özel fabrikaların çiftçiye 600 liradan sattığını hatırlatan Gürer, geçen yıl kasımda şeker fiyatlarına yüzde 25 zam gelirken bu yıl şekerde karaborsanın başladığını ifade etti. Gürer, “Buradaki olay, özel şeker fabrikalarının kamu fabrikalarını zorlayarak şekerin fiyatını bu önümüzdeki dönem alacakları şeker pancarı ürünün olası taban fiyatı ile oluşacak maliyetine bugünden taşımak” ifadelerini kullandı.
'Hani şeker ucuzlayacaktı?'
Özelleştirme sürecinde AKP’lilerin "Şeker fabrikaları özelleştirildiğinde rekabet artacak, fabrikalardan işçi çıkarılmayacak, bunun yansıması olarak şeker ucuzlayacak” dediklerini kaydeden Gürer, “Ama öyle olmadığını gördük” dedi.
'225 liralık bir torba şeker 800 liraya çıktı'
TÜRKŞEKER'in kilosunu 10 liraya çektiği şekerin özel sektör fabrikalarında daha yüksek fiyatla satıldığını anlatan Gürer, “Bir yıl öncesi 50 kiloluk torbası 225 lira olan şeker, TÜRKŞEKER'de 570 liraya, özel sektörde ise 700-800 liraya gelmiş durumdadır. İşte iş bilmezliğin yarattığı sonuçlardan biri de budur. Stratejik bir ürün olan şeker pancarıyla ilgili yanlış planlama, öngörü şekeri de karaborsaya düşürmüştür, olan vatandaşa olmaktadır. Tüketici bu konuda mağduriyet yaşamaktadır. Şeker pancarı fabrikaları devlette olsaydı sübvanse edilecek, fiyatlar bu kadar artmayacaktı. Nasıl ki yurt dışından buğdayın tonu 6 bin 700 liradan alınıp kendi sanayicimize 3 bin 250 liradan veriliyorsa şeker pancarında da bu destek sağlanacaktı ve şekerde karaborsa noktasında satışlar olmayacaktı” dedi.
Emekli yurttaş: Torunum geldiğinde kaçıyorum, cebimde 10 TL yok
İstanbul Planlama Ajansı: Yaşam maliyeti 1 yılda yüzde 73,63 attı