CHP'li Adıgüzel'den koronavirüs uyarısı: Geçmiş yıllarda olmayan bir durum var

CHP'li Adıgüzel'den koronavirüs uyarısı: Geçmiş yıllarda olmayan bir durum var
CHP Milletvekili Adıgüzel, Sağlık Bakanı Koca'ya çağrı yaptı, "Sayıların yüksek olduğu geçtiğimiz yıllara baktığımızda, o dönemde bile olmayan bir durum var. Koronavirüs vakalarında yaz aylarında azalma olması gerekirken ilk defa bu aylarda artıştan bahsediyoruz" dedi.

Türkiye'de koronavirüs önlemleri tamamen kaldırılırken maske takmak ise sadece hastanelerde zorunlu. Pandemiyle birlikte gelen müzik yasağı ise hala devam ediyor. Öte yandan koronavirüs vakalarında da ciddi bir azalma görülüyor. Toplu taşımada ve kapalı alanlarda neredeyse kimse maske takmazken vaka sayılarının azlığı dikkat çekiyor.

'Türkiye'de yeterli test yapılmıyor'

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de vaka sayılarına dikkat çekerek, "ABD'de şu anki sayılar, tüm salgın dönemi ortalamalarına eşittir. Yine örneğin İtalya'da sayılar, tüm salgın ortalamalarına eşittir. Fakat Türkiye'nin grafiğine baktığımızda her nasılsa sayılar neredeyse sıfır gözükmektedir. Tabii bu durum teknik olarak mümkün değil. Türkiye'de yeterli test yapılmamaktadır. Vakalar tespit edilmediği için bu sayılar oluşmaktadır" dedi.

Bakan Koca'ya çağrı

Son günlerde artan vaka sayıları olduğunu duyduklarını belirten Adıgüzel, geçen yıllara bakıldığında koronavirüsün yüksek olduğu dönemde dahi karşılaşılmayan bir durum olduğunu vurguladı. Adıgüzel, "Covid'de sayıların yüksek olduğu geçtiğimiz yıllara baktığımızda, o dönemde bile olmayan bir durum var. Covid vakalarında yaz aylarında azalma olması gerekirken ilk defa bu aylarda artıştan bahsediyoruz. Bu, yeni varyantların bir özelliği de olabilir. Yeni bir virüs varyantının yüksek bulaştırıcılık veya antikordan kaçabilme özelliği olabilir. Ya da ülkemize özel bir durum olarak test sayılarını azalttıkları için, önlemleri azalttıkları için, aşılamayı azalttıkları için antikor seviyelerinde düşme olduğu için olabilir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nı uyarıyorum; proaktif olalım, önleyici olalım, öngören bir sağlık politikası izleyelim. Önümüzdeki sonbaharda bu durumun önünü alamayıp bir faciayla karşı karşıya kalmayalım" ifadelerini kullandı.

'Teknik olarak mümkün değil'

"Yine salgının değil de algının peşinde olan bir Sağlık Bakanı’nın izlerini görüyoruz" diyen Adıgüzel, "Turizm sezonu ve ekonomideki sıkıntılar, bu tabloyu görmezden gelen bir Sağlık Bakanı şüphesi uyandırıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ABD'de şu anki sayılar, tüm salgın dönemi ortalamalarına eşittir. Yine örneğin İtalya'da sayılar, tüm salgın ortalamalarına eşittir. Fakat Türkiye'nin grafiğine baktığımızda her nasılsa sayılar neredeyse sıfır gözükmektedir. Tabii bu durumun teknik olarak olması mümkün değil" diye konuştu.,

'Sonbaharda facia yaşamamak için şimdiden söyledim'

Türkiye'de yeterli test yapılmadığını belirten Adıgüzel, vakaların tespit edilmemesi nedeniyle bu sayıların oluştuğunu kaydetti ve "Dünya Sağlık Örgütü Türkiye, Ukrayna, Arjantin ve Kolombiya'yı kendisine vaka bildirmeyen ülkeler olarak listelemiştir. Önümüzdeki sonbaharda tekrar bir facia ile karşılaşmamak için bu konunun önemini şimdiden söylemek istedim" deedi.

Kaynak:ANKA