CHP'den 'Havai fişek yasaklansın' teklifi

CHP'den 'Havai fişek yasaklansın' teklifi
CHP’li Özgür Özel tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi Barut ve Patlayıcı Maddelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını içeriyor.

Teklifin gerekçesinde, “Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen patlamada 7 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, açılan adli soruşturmada fabrikanın sahibi dahil 4 kişi tutuklanmıştır. Söz konusu fabrikada son yıllarda ölümlü patlamalar yaşanmasına karşın faaliyetlerine devam etmiş olması ve kazadan birkaç ay önce denetim yapılmış olmasına rağmen bu patlamanın yaşanmış olması kazada ciddi ihmallerin bulunduğunu göstermektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazadan hemen sonra daha sonra tutuklanacak fabrika sahibini aramış olması da kazaya kadar olan süreçte fabrika sahibinin kollandığı iddialarını güçlendirmektedir. Yapılan idari soruşturmanın ardından fabrikanın çalışma izninin önce askıya alınacağı sonra da iptal edileceği kamuoyuyla paylaşılmış olması da, denetim mekanizmasının yeterince işleyemediği iddialarını kuvvetlendirmiştir” ifadesi kullanıldı.

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

İki ayrı kaza yaşandı

“Bu kazadan 6 gün sonra 9 Temmuz günü ikinci bir facia yaşanmış, havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü patlatma amacıyla kamyondan indirildiği sırada yeni bir patlama meydana gelmiş, 3 jandarma personeli şehit olmuş, 6 personel yaralanmıştır.  Fabrikada çalışan işçilerin basınla paylaştığı açıklamalarından, bir kaza riskinin varlığı ve bu yönde uyarılar yapılmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı anlaşılmaktadır. Yıllardır eğlence malzemesi olarak kullanılan havai fişeklerin gerek kamu sağlığı gerek kamu güvenliği ve ekosistemin sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturması nedeniyle kamuoyunda havai fişeklerin kullanımının sınırlandırılması ve yasaklanması noktasında ciddi bir beklenti oluşmuştur. Havai fişekler hem içerdikleri kimyasal elementler açısından hem de çıkardığı yüksek ses açısından vatandaşlarımızın sağlığına ciddi tehditler oluşturmaktadır. Havai fişek türlerinin yapımında fare zehrinde bulunan baryum kullanıldığı gibi nitrat ve odun karışımı da kullanılabilmektedir. Ayrıca her havai fişek patladığında sülfürdioksit, karbondioksit, karbonmonoksit gibi havada asılı kalabilen maddeler serbest kalmaktadır. 

Hayvanlara da ciddi etkisi oluyor

Havai fişeklerin insana olan etkisinin yanı sıra çevremizdeki hayvanlara da ciddi etkisi olmaktadır. Oluşan yüksek sesten korkan kuşların yuvasını terk etmesinin yanı sıra bu yüksek ses yakında bulunan kuşlar için ölüm gibi ciddi tehdit oluşturmaktadır. Caretta caretta türü kaplumbağalar yumurtadan çıktıktan sonra denize gitmek için, göçmen kuşlar da gece vakti göç edecekleri yere ulaşmak için ay ışığını kullanmaktadırlar. Ancak havai fişeklerin oluşturduğu güçlü ışık hayvanları yanıltabilmekte ay ışığı sandığı ışığa giden kaplumbağa ölmekte, göç eden kuşlar yönlerini bulamamaktadırlar. Havai fişekler oluşturduğu bu tehditlerin yanı sıra hem kamu kurumları hem de şahıslar tarafından çok sayıda organizasyonda kullanılması amacıyla gerek ithal edilmesi gerekse güvenlik önlemlerinin alınması hususunda ülke ekonomisine de ciddi bir yük getirmektedir. Hazırlanan bu kanun teklifi ile bu sorunların önüne geçmek amacıyla havai fişeklerin ithal edilmesine ve satılmasına yasak getirilerek hem insanlarımızın hem de çevredeki hayvanların sağlıklarının korunması amaçlanmıştır. Kanuna eklenecek olan geçici madde ile havai fişek ithal ederek veya havai fişek satarak geçimini sağlayan vatandaşlarımızın mağdur olmasının da önüne geçilmesi amaçlanmıştır.”