Çetin Ünsalan: Türkiye'nin ekonomik yapısı dünya ekonomisinin yüzde 1'i bile etmiyor

Halk TV'de Can Coşkun'un sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programına konuk olan ekonomi yazarı Çetin Ünsalan, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Ünsalan "Türkiye'nin ekonomik yapısı dünya ekonomisinin yüzde 1'i bile etmiyor" dedi.

Halk TV'de Can Coşkun'un sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programına konuk olan ekonomi yazarı Çetin Ünsalan, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki yeri, milli gelir ve gelir dağılımındaki dengesizlikler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

'Cumhurbaşkanının yorumları popülist'

Ünsalan, kurun patlamasıyla beraber Türkiye'nin milli gelir seviyesinde yaşana düşüş hakkında şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye'de bu olaylar olmadan önce 800-820 milyar dolarla kadar gördük Türkiye'nin toplam büyüklüğünü. Kur patlayınca 700 milyar dolarlar seviyesine kadar indik. Sayın cumhurbaşkanının söyleminden şunu anlıyoruz, 'Biz öyle bir mucize yaratacağız ki Türkiye yarısı kadar büyüyecek' şimdi bu Türkiye'nin konjonktürünü düşündüğümüz de gerçekçi değil, popülist bir yorum. Türkiye'nin potansiyeli var ama doğru kararları alırsanız var. Milli gelirle ilgili ikinci problem şu, trilyon dolar olsanız ne olacak? Sizin çözmeniz gereken mesele milli gelir arasındaki dengesizliği çözmeniz. Nüfusun ilk yirmisiyle son yirmisi arası gelir farkı sekiz kata vurmuşsa önce bu dengeyi sağlamak gerekir"

'Borçlu olmak fakir olmaktan kötüdür'

Ünsalan IMF'den gelecek borcun aslında Türkiye'nin dünyadaki ekonomik yerini gözler önüne serdiğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Türkiye'yi 2002'yle mukayese etmem. O zaman bazı fakirliklerimiz vardı, şimdi borçlarımız var. Borçlu olmak fakir olmaktan kötüdür. Borçluysanız ay sonu banka kapınızı çalar. Önemli olan rezerv içindeki içindeki nakit paranın ne kadar olduğu. Biz 6.4 milyar dolar IMF'den borç almayacağız, IMF elindeki kaynakları üye ülkelerine dağıtacak, biz buradan bu para geldi diye sevineceğimize dünya ekonomi haritasının içerisinde yüzde 1'i bile etmeyen, çok da kaale alınmayan bir ülke olma durumunu değiştirmeliyiz"

 

Etiketler :