Çavuşoğlu'ndan Zarrab açıklaması: "Nerede olduğunu bilmiyoruz"

Çavuşoğlu'ndan Zarrab açıklaması: "Nerede olduğunu bilmiyoruz"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul'da bazı yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada Reza Zarrab'ın yerinin bilinmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul'da bazı yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada Reza Zarrab'ın yerinin bilinmediğini söyledi.

ABD-Türkiye ilişkilerinde FETÖ'nün ABD'nin sistemine sızdığını söyleyen Çavuşoğlu, Zarrab davasına da değinerek "Ev hapsinde mi yoksa cezaevinde mi veya başka bir yerde mi bilmiyoruz. Bizimle paylaşmadılar" dedi.

RAKKA ANLAŞMASI

Çavuşoğlu, YPG ile IŞİD  arasında bir anlaşma bulunduğunu, Türkiye’nin bunu müttefiklerine aktardığını belirtti. YPG’nin daha fazla toprağı kontrol altına almak istediğini ve kendilerine karşı çıkan Kürtleri dahi ele geçirdiği yerlerden göç etmeye zorladığını vurguladı. Sürgün edilen Kürtler konusunu HDP'li milletvekillerine de sorduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Yani sadece YPG’yi destekliyorlar.” dedi.

SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM

Suriye’de siyasi çözüm için daha fazla çalışmak gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Rusya’nın BM’de Suriye'de kimyasal silah kullanımının soruşturulması teklifini reddetmesine yönelik olarak, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü ve kendisine Rusya’nın güvenilir uzmanların, kurumların yapacağı her soruşturmayı kabul edeceğini söylediğini aktardı. Çavuşoğlu, “Bence BM, en güvenilir kurum. Dolayısıyla Rusya, bunu veto etmemeliydi. Bunu yakında görüştüğümüzde kendisine de söyleyeceğim.” dedi.

Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm konusunda İran ve Rusya, Esed’in kalmasından yana. Nasıl anlaşacaksınız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Henüz bunu tartışmadık. Onlar bizim tutumumuzu biliyor, biz onlarınkini biliyoruz. Gerginliğin azaltılmasına ve sağlamlaştırılmasına daha fazla dikkat etmek gerekiyordu. Ayrıca bu, bize kalmış bir durum değil. Bu, muhalefetin, geçiş hükümeti sürecinde bulunacakların karar vereceği bir konu. Rejim ya da diğerleri, çalışmayı bunlar yapacak. Şimdi görüyoruz ki sadece Rusya ve İran değil, ABD, Fransa ve hatta Suudi Arabistan bile Esed konusunda daha esnek. Farklı görüşler bulunuyor ama duygusal değil, gerçekçi olmalıyız. Tüm grupları birleştirmeliyiz ama 7 yıl süren iç savaştan ve rejimin bir milyon sivili öldürmesinden sonra herkesi Esed çevresinde birleştirmek kolay görünmüyor. Bu iş o kadar kolay değil.”

"ABD HATA YAPIYOR"

Çavuşoğlu, ABD’nin Irak’ta hata yaptığını, Suriye konusunda da YPG’ye destek vererek hata içinde olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Suriye’nin geleceğini nasıl görüyorlar, bilmiyoruz. Federal bir ülke mi, birleşik bir ülke mi? Şu ana kadar YPG’yi özellikle Arap kent ve kasabalarından çekemediler. Münbiç, buna bir örnek. Obama, herkese söz verdi. Trump yönetimi sadece bize değil, Fransa ve koalisyondaki diğer müttefiklere Rakka’dan, YPG’yi operasyondan hemen sonra çekeceği sözünü vermişti. Şimdi birlikte çalışmaya devam edecekleri açıklamasını yaptılar. Burada ABD’nin samimi duruşunu görmemiz lazım.” dedi

"FETÖ ABD SİSTEMİNE SIZDI"

Terör örgütü FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesinde gelişme olup olmadığıyla ilgili soruya Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Gülen’in 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğuna dair delilleri gönderdiğini hatırlattı ve “Eminim ABD, bizim gönderdiğimiz delillerden daha fazlasına sahip çünkü kendisi orada yaşıyor.” dedi.

FETÖ’nün, ABD kanunlarını ihlal ettiğine dair raporlar bulunduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “İlginçtir ki bunlar hakkında hiç soruşturma yok. Bunlar ABD sistemine de sızmış durumda. Yerel çalışanlar sayesinde buradaki ABD misyonuna da sızmışlar. Bazıları tutuklandı. Metin Topuz bunlardan biri ama ABD’de her yere girmişler. Kongre’de, bakanlıklarda ve yargıda etkililer. Rıza Sarraf hakkındaki iddianameye baktığınızda FETÖ tarafından 17-25 Aralık 2013’te hazırlanan iddianamenin aynısı olduğunu görüyorsunuz yani bu dava FETÖ tarafından harekete geçirilmiş bir dava. Bu, kesin. Bütün bu iddianameler ve dosyalar burada uydurulmuş ve ABD’ye götürülmüştür. FBI’ın nasıl aldığını, kimin götürdüğünü biliyoruz.”

"ZARRAB NEREDE BİLMİYORUZ"

Çavuşoğlu, Âmerika'da davası devam eden Reza Zarrab'ın yerinin sorulması üzerine de şunları söyledi: "İki nota verdik konuyla ilgili. İlki, avukatlarının görüşemediğine dair haberlerden hemen sonraydı. İkincisi, iki gün önceydi, ilkinden 6 gün sonra çünkü ilkinde cevap alamamıştık. İkinciden sonra ABD Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, büyükelçiliğimizi arayarak Sarraf’ın iyi ve güvende olduğunu söylemiş. Yerini söylememişler. Daha önce olduğu yerde değil. Başka bir yerde olduğu kesin. Ev hapsinde mi yoksa cezaevinde mi veya başka bir yerde mi, bilmiyoruz. Bizimle paylaşmadılar.”

Çavuşoğlu, Zarrab'ın ABD ile iş birliği yapabileceğine yönelik iddialar dair endişesinin olup olmadığına sorusuna da “Neden endişeli olayım?” cevabını verdi.

İddianamenin FETÖ ile irtibatlı kişiler tarafından hazırlandığını ifade eden Çavuşoğlu, “Uydurma suçlamalar olursa tabii ki bizim de söyleyeceklerimiz olur.” dedi.

Çavuşoğlu, “Türkçede bir deyim vardır. Çiğ süt emmedim ki midem ağrısın. Halkbank’ın faaliyetlerinin hiçbiri de ABD ambargosunu ihlal etmemiştir.” dedi.

Etiketler :