Tunceli'de çaresizliğin fotoğrafı

Tunceli'de yaklaşık 11 gün önce başlayan orman yangını büyüyerek devam ediyor. Bölgeyi gezen Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu yangına havadan müdahalenin şart olduğunu söyledi. Maçoğlu ayrıca yangın bölgesine girişini engelleyen Ovacık Kaymakamı Emre Dündar'ın kendisini tehdit ettiğini iddia etti.

Ferit Demir/ Tunceli

Tunceli'nin Hozat ilçesi ile Ovacık ilçesi arasında 11 gün önce güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği bir operasyon sonrasında başlayan orman yangını rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyor.

Hozat'ın Kurukaymak köyü ormanlık alanında başlayan yangının giderek yayıldığı ve Ovacık ilçesine bağlı Buzlutepe köyü ormanlarına kadar ulaştığı gözlendi. Bölgenin askeri güvenlik bölgesi olması nedeniyle sivillerin ve gönüllü ekiplerin bölgeye girişine valilik tarafından izin verilmiyor. Karadan söndürme çalışmaları ise sadece bölgeye gönderilen iş makineleri ile sınırlı bir alanda yapılabiliyor. Ancak bölgenin sarp ve engebeli arazi yapısı nedeniyle bu çalışmaların etkili olmadığı öğrenildi.

Kaymakam tehdit etti, üzerine yürüdü

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu bölgeye gitmek istediğini ancak valilik tarafından buna izin verilmediğini dile getirdi. Daha sonra vali ile yaptığı görüşme sonrası girişine izin verildiğini ancak bölgeye gelen Ovacık Kaymakamı Emre Dündar'ın kendisini tehdit ederek üzerine yürüdüğünü iddia etti.

Maçoğlu bir grup gazeteci ile gittiği yangın bölgesinde yaptığı açıklamada, "Yangınlara nasıl müdahale edilir neler yapabiliriz diye yangın bölgesine gittim. Türkiye'nin neresi yanarsa yansın, ister orman ister tarım arazisi, nerede bir yangın varsa hepimizin görevi o yangınlara müdahale etmek. Her yangına erken müdahale iyi olur ve sonuç getirir.

Bu yangının neden çıktığına dair köylülerden aldığımız bilgiler var ancak biz bu duruma kendimiz şahit olmadığımız için bir şey diyemiyoruz. Ancak gözle görünen bir gerçek var ve bu yangına mutlaka havadan müdahale edilmesi gerekiyor, başka çaresi yok. Yangın giderek Ovacık ilçesine, birçok köye ve mezraya doğru yayılıyor. Neden müdahale edilmiyor bilmiyorum ama yetkililer bize sadece şunu söylüyor; 'güvenlilik nedeniyle o bölgeye giremezsiniz, oraya müdahale edemezsiniz'" 

Başkan Maçoğlu, yangın bölgesine giderken Ovacık Kaymakamı Emre Dündar'ın Karaoğlan Jandarma Karakolunda kendisinin yolunu kestiğini ve ağır tehditlerde bulunarak üzerine yürüdüğünü iddia etti.

Kaymakamlığı bırakıp sana sıkıntı çıkarırım

Maçoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Ben dün yangın bölgesine giderek köylüler ile görüşmek istedim. Ama her defasında engelleniyoruz, izin verilmiyor. Düşünün ben Tunceli Belediye Başkanıyım. Yangın bölgesine giderken, Karaoğlan Köyü Jandarma Karakolu yakınlarında durdurulduk. 'İzin yok' dediler. Sonra vali beyi aradım izin verildi ve gitmek için yola çıktım ki o sarıda bir sivil araçla kaymakam geldi. 

Beni görüce üzerimize yürüdü. Bana 'başkan sana sıkıntı çıkarırım. Gerekirse kaymakamlığı bırakıp sıkıntı çıkarırım. O köye giremezsin, girersen müdahale ederim' dedi"

Köylüler benden yardım istiyor ama engelleniyoruz

Kararlılığımı sürdürüp, yangın bölgesine doğru yola çıktım. Ancak belirli bir yere kadar gidebildik. Beni takip eden kaymakam buraya gelerek burada da tehditlerini sürdürdü
Bir kaymakam, bir belediye başkanına bunları neden yapar? Bizim amacımız yangının söndürülmesi için çalışma yapmak. Köylüler benden yardım istiyor ama engelleniyoruz.

Havadan müdahale şart

Başkan Maçoğlu bölgeye karadan müdahalenin mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi;
Karadan müdahale çok çok zor bilindiğiniz üzere. Meşe ormanları alttan yandığı için yangın ilerliyor. İnsan ya da araç gücüyle ancak temizlik yapabiliriz. İlerlemeyi durdurmak için mutlaka ve mutlaka havadan müdahale şart. Yangın ancak böyle söndürülebilir. 

Bölgede yaban havanları ve endemik bitki türlerinin de büyük zarar gördüğünü bu nedenle yangının tahribatının büyük olduğunu belirten Maçoğlu sözlerini şöyle tamamladı;  
"Yaban hayatı ve bitki çeşitliliği çok fazla o bölgede. Kaçan canlılar, insanların olduğu bölgeye geliyor bu da büyük tehlike. Ama yangın bölgesinden çıkamayan canlılar maalesef ki yanıyor. Özellikle endemik bitki türlerinin fazla olduğu ve doğanın her karışında canlı varlıkların bulunduğu bir bölgede yangın ilerliyor. Havadan derhal müdahale edilmeli."