Canan Kaftancıoğlu'nun yargılandığı davanın duruşması 18 Temmuz'a ertelendi

Canan Kaftancıoğlu'nun 6 yıl önce yaptığı iddia edilen bazı sosyal medya paylaşımları yüzünden açılan dava 37. Ağır Ceza Mahkmesi’nde başladı. Toplumun birçok kesiminden tepki çeken davanın duruşması 18 Temmuz'a ertelendi.

Kaftancıoğlu’na savunma için ek süre verilmedi. Reddi hâkim talebine ilişkin karar verilmeden duruşmaya devam edildiği için mahkeme salonunda tartışma çıktı. Kaftancıoğlu’nun savunmasını avukat Fikret İlkiz yapıyor. Hâkimin, avukatların duruşma düzenini bozduğunu iddia ederek salondan çıkarılacaklarını söylemesi salonda gülüşmelere sebep oldu.

Söz almadan konuştuğu gerekçesi ile avukat Ömer Kavili salondan çıkarıldı. Kavili’ye CHP’li Muharrem Erkek de eşlik etti. Salondan çıkan Kavili,  “Sanık Ömer diyor, içine doğdu herhalde” ifadesini kullandı. 

Karşı tarafın avukatı, Kaftancıoğlu’nun tweetlerine ilişkin açıklama yaptığını fikrinin değişmediğini söylediğini vurguladı. Avukat, reddi hakim talebinin reddedilmesini istedi.

Savunma avukatı, “Müşteki makamı iddia makamının yerine geçmiştir, katılma talebi konusunda neden bizim görüşümüzü almadınız? Usül olarak hatadır, kanun nezdinde yok hükmündedir” dedi.

Ara karar müzakeresi için 15 dakika ara verildi. 

Kaftancıoğlu’nun yargılandığı davanın duruşması 18 Temmuz’a ertelendi

KAFTANCIOĞLU'NDAN DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

- Bugün bu sıcağın altında destek olmak için gelen bütün kardeşlerime, yoldaşlarıma teşekkür ederim.

- Soruşturma aşamasından, iddianamenin oluşturulmasına kadar baştan sona hukuksuz bir süreçle karşı karşıyayız.

- Hakkımda hazırlanan iddianamedeki suçlamaları kabul etmiyorum.

- Yargılanması gerekenler, yargıya emir ve talimat verenlerdir.

- 6-7 yıl önce attığım tweetlerden dolayı, en önemlisi 31 Mart başarısından hemen sonra suçlanıyorum.

- Yıllar sonra bu söylemlerin dava konusu edilmesinin tek bir sebebi var, o kaybetti biz kazandık. Şimdi 'biz mevsimi' başlıyor.

- Yazdıklarımın ve söylediklerimin bir suç olmadığını, tam tersi bu suçu işleyenleri kamuoyu önünde teşhir etmek olduğunu düşünüyorum. Bunun da asli, siyasi ve toplumsal sorumluluğum olduğunu savunuyorum.

- İstanbul'dan çıkan umut ışığı, birini rahatsız etti. O biri, halktan, sandıktan karşılık bulamadığı için şahsım üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı vermek istiyor.

- 31 Mart'tan sonra iddianame hazırlandı, 23 Haziran'dan sonra ilk duruşma gerçekleştirildi.

- Hiç de alışık olmadığımız bir şekilde yargı çok hızlı çalıştı.

CHP'DEN BASIN AÇIKLAMASI

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu sosyal medya paylaşımları ve sahte tweetler gerekçe gösterilerek açılan davada hakim karşısında. CHP dava öncesi adliye önünde basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan yardımcısı Muharrem Erkek dava öncesi basına açıklama yaptı. Katılımın çok yoğun olduğu açıklamada Erkek, "Kazandık da ondan mı intikam peşindesiniz" diye sordu. Açıklamaya CHP üyeleri, vekiller, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sanatçı Fazıl Say da destek verdi. 

canan-destek-1.jpg

“Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddialarıyla yargılanan Kaftancıoğlu’na, ’#CananKaftancıoğluYalnızDeğildir’ diyen yurttaşlar sosyal medya üzerinden destek açıklaması yaptı.

Öte yandan meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerin ailelerinin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu da Kaftancıoğlu’na yönelik desteğini, “Muhalefeti hukuk dışı ithamlarla mahkeme koridorlarına çekerek susturmaya çalışıyorlar” şeklinde ifade etti.

“Canan Kaftancıoğlu, ömrünü insan hakları, eşitlik ve adalet mücadelesiyle geçirmiş bir hekim ve siyasetçidir” ifadelerini kullanan Platform, açıklamasında, “Bizim için bu dava, ailemizin bir parçasına yapılan cezalandırma istemi değildir yalnızca. Aynı zamanda bu ülkede yakınlarımız nezdinde yıllarca mücadele ettiğimiz değerlerimiz, adalet, hak, hukuk ve eşitlik arayışına karşı başlatılmış olmasıdır. Dahası ülkenin en büyük muhalefet partisinin il başkanını deyim yerindeyse hukuk dışı ithamlarla mahkeme koridorlarına çekerek muhalefete ciddi olarak, yeter, sus, otur! Demektir” diyerek Kaftancıoğlu’na desteğini duyurdu.

Muharrem Erkek'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Dün sayın Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldı, bugün Canan Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkıyor. Bugün burada sayın Altan Öymen, Fazıl Say, CHP yöneticilerimiz, belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, siyasi partilerin, sivil toplumun önemli temsilcileri buradayız. İl başkanımız sayın Kaftancıoğlu asla yalnız yürümeyecek

Kumpas davaları, kurgu davalar bir gün gelir çöker. Akademisyenlerin, Eren Erdem davası, gezi davası ve daha niceleri bütün bunlar siyasi davalardır. Bu davalar ülkemizin adalete güveni sarsıyor.

Bugünkü Sözcü davası Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet Gazetesi davası davası  gazetecilerin milletvekillerin davaları... Bunlar Türkiye'de düşünceyi baskı altına almak için açılan, düşüncenin ve ifade özgürlüğünün yargılandığı siyasi davalardır.

Dosyada 6 yıl önce paylaşılmış sosyal medya paylaşımları var, sahte tweetler var. Düşünce yargılanıyor, ifade özgürlüğü yargılanıyor yine demokrasi yargılanıyor! İstanbul'un ilk kadın il başkanı olarak, güçlü bir siyasetçi güçlü bir kadın olarak İstanbul'un 25 yıl sonra kazanılmasında büyük pay sahibi olan Sayın Canan Kaftancıoğlu ndan intikam mı almak istiyorsunuz? Onun için mi bu dava? Hiç kimse unutmasın bu davalar muhalefetin ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin geri adım attıramaz! Geri adım atmayı bırakın biz kararlılıkla demokrasi mücadelemize, Hak hukuk adalet mücadelemizde 18 Kat daha güçlü devam edeceğiz.

Bizim bir amacımız var, ülkemizde barış ve huzur içinde yaşamak. Yargıyı silah olarak kullanıp muhalefeti boğmak isteyenler kaybedecektir. Hak hukuk adalet mücadelesi verenler kazanacaktır, sonunda iyiler kazanacaktır. Mücadelemiz devam edecektir. 

KAFTANCIOĞLU'NA SANATÇILARDAN DESTEK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleşen davası öncesinde toplumun sanat ve siyaset kesimlerinden kendisine destek yağdı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, seçim çalışmaları sırasında, “Artık eski siyasisi de, memuru da, öğretmeni de konuşacak. Sanatçıymış konuşamazmış, konuşacak. İş insanıymış, konuşamazmış, konuşacak. Artık konuşma vakti” çağrısında bulunmuştu.

Kaftancıoğlu için yapılan açıklamanın tam metninde şu ifadelere yer verildi.

“İMAMOĞLU’NUN DEDİĞİ GİBİ SESİMİZİ DAHA DA YÜKSELTECEĞİZ”

“25 yılın ardından İstanbul yönetimini kaybeden iktidar, dün nasıl Gazi ruhunu anlamaya yanaşmamışsa bugün de 31 Mart ve 23 Haziran'da da ortaya çıkan iradeyi analiz etmekte inatla uzak durmaktadır. İktidar, 23 Haziran iradesinin örgütlenmesinde büyük emeği olan Canan Kaftancıoğlu'nu intikamcı hislerle yargılamak istiyor. Kaftancıoğlu 31 Mart'ta halkın iradesine insanüstü bir çabayla sahip çıkmış, sarayın karşısında halkının yanında dimdik durmuş, büyük bir zaferin mimarlarından olmuştur. Bugün hapsedilmesindeki en büyük suçu da bu olmuştur. Bu nedenle İstanbul'u kaybedenler, Kaftancıoğlu üzerinden bize bedel ödetmek istiyorlar. Biz sanatçılar olarak İstanbul'da irademizin temsilcisi sayın İmamoğlu'nun da dediği gibi, sesimizi daha da yükseltiyoruz.

“ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN”

Bugüne kadar her koşulda barışı ve kardeşliği savunan Kaftancıoğlu'nun hukuksuz bir şekilde yargılanmasına itiraz ediyoruz. Canan Kaftancıoğlu 16 milyon insanın sesidir, bu sesin susturulmasına izin vermeyeceğiz.16 milyon İstanbulluyla birlikte seninleyiz Canan. Asla yalnız yürümeyeceksin.”

METNE İMZA ATAN İSİMLER

Kaftancıoğlu için yazılan destek metnine şu 49 isim imza attı: Akif Kurtuluş, Ali Haydar Timisi, Ali Rıza Binboğa, Aynur Haşhaş, Barış Atay, Belkıs Akkale, Buket Uzuner, Burhan Şeşen, Bülent Emrah Parlak, Cahit Berkay, Can Kolukısa, Derya Köroğlu, Edip Akbayram, Enver Aysever, Erdal Erzincan, Erdal Güney, Ercan Karakaş, Fazıl Say, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Güvenç Dağüstün, Hilmi Yarayıcı, Macit Koper, Melike Demirağ, Metin Uca, Mazlum Çimen, Müjde Ar, Moğollar, Nazlı Ongan, Nebil Özgentürk, Nejat Yavaşoğulları, Onur Akın, Orhan Alkaya, Orhan Aydın, Özgür Mumcu, Pınar Kür, Ragıp Yavuz, Redd, Rutkay Aziz, Sabahat Akkiraz, Sunay Akın, Şebnem Sönmez, Tilbe Saran, Vecdi Sayar, Yalçın Karayağız, Yasemin Göksu, Zeynep Altıok, Zeynep Oral, Zülfü Livaneli.

İlgili Haberler
Etiketler :