Büyükçekmece Gölü kurudu, su alımı durdu! İstanbul'un kaç günlük suyu kaldı? Prof. Dr. Şen uyardı: Su kesintisi yapılmalı

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı İSKİ verilerine göre kritik seviyelerin de altına indi, yüzde 18.3'e geriledi. Büyükçekmece Gölü'nün doluluk oranı ise yüzde 3.76 olarak ölçüldü. Göle su sağlayan Çamaşır Deresi büyük oranda kurudu. Su seviyesi düştüğü için İSKİ, gölden su alımına ara verdi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, su kesintisi yapılabileceğini söyledi.

"SU AKIŞI YOK, YUKARIDAN GELEN SU BİTTİ"

Büyükçekmece Gölü çevresinde bulunan Bahşayiş Mahallesinde yaşayan Vahit Tan, "Göl kurudu, yapacak bir şey yok. 2-3 aydır bu şekilde. Su çok azaldı, eski göl seviyesine düştü. Su akışı yok, yukarıdan gelen su bitti. Yağış gelirse o zaman olacak." dedi.

dha-b612e89879e763035687c0ddb15a04f6-3.jpgEsnaf Çağlar Özer ise, "Doğma, büyüme buralıyım. Geçen sene de bu sene de kar ve yağmur yağışı olmadı. 7-8 sene önce yine böyle bir kuraklık olmuştu. Su, Büyükçekmece'nin altına kadar çekilmişti. Sonra yine bu aylarda birkaç hafta yağmur yağdı ve toparlamıştı ama bu sene yağmadı. Etrafımıza yağdı, sel de oldu ama bu tarafa yağmur yağmadı. Bu durum çiftçiyi de etkiledi, buralar ekim alanları. Çiftçiler de bu durumdan mustarip. Biz de esnaf olarak mustaribiz çünkü balıkçılar, piknikçiler de su olmadığı için gelmiyorlar. Biz alışık değiliz. Normalde her taraf su halindeydi ama şuan da hiç yok, sıfır." diye konuştu.

dha-b612e89879e763035687c0ddb15a04f6-2.jpg"BÜYÜKÇEKMECE GÖLÜ'NÜ BİRAZ BEKLEMEYE ALDIK"

Büyükçekmece Gölü'nden su alımına ara verildiğini açıklayan İSKİ Su ve Atık Su Teknolojileri Daire Başkanı İsmail Aydın, "Belki çok lokal alanlarda, kötü trend devam eder ve beklenen yağış gelmezse gündeme gelebilir ama kısa vadede öyle bir durum ön görmüyoruz. Barajda ki suyun kalitesine göre, değişik meteorolojik ve hidrolojik şartlara göre barajlardan su almaya devam edebilirsiniz. Bizim Avrupa Yakasındaki barajlarımız hali hazırda yüzde 10'un altında seyir ediyor. Ama biz Terkos'tan ve Sazlıdere barajından su almaya devam ediyoruz. Büyükçekmece barajımızın seviyesi çok düştü, şimdi onu biraz bekletmeye aldık. Su kalitesini kontrol ederek biz barajlardan su almaya devam ediyoruz" dedi.

dha-b612e89879e763035687c0ddb15a04f6-1.jpgİSTANBUL BARAJLARINDA SON DURUM

Ömerli yüzde 39.4, Darlık yüzde 29.52, Elmalı yüzde 14.38, Terkos yüzde 8.28, Alibeyköy yüzde 18.67, Büyükçekmece yüzde 3.76, Sazlıdere yüzde 3.31, Istrancalar yüzde 23.43, Kazandere yüzde 7.06, Papuçdere yüzde 3.51

dha-b612e89879e763035687c0ddb15a04f6-4.jpg

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise son durumu değerlendirirken, "Maalesef El-Nino’lu yıl devam ediyor. Mart ayına kadar devam edecek. Sert bir kış geçmeyecek, kuraklığı hızlandıracak. Demek istemiyorum, olması lazım su kesintisinin. Zamanımızı uzatmamız lazım, kışın gelecek yağışlara doğru" dedi.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen’in barajlardaki son durum ile ilgili değerlendirmeleri şu şekilde:
"Kuraklık Ağustos ayında olsa normal derdik. Kasım ayına geldik ve hızla gidiyor. 12 yıllık dönemin en düşük seviyesi. Sonbaharın kurak geçeceğini söylemiştik. Şu an yaşadığımız pastırma yazı değil. Ümidimizi kışa erteledik. Yarın bir günlük yağmur var İstanbul’da. Avrupa yakasındaki barajlarda su bitti. Terkos Gölü'nde yüzde sekizlik bir orana düştü. Terkos Gölü'nün dip suyunu kullanamayız. O çok kirli bir su, sakıncalı. Oradaki canlılar için gerekli. Su Anadolu yakasından geliyor. Avrupa yakasının 2 milyonluk kullanımı var. Avrupa yakası açıkta.

6542228e4e3fe0249458739a.webp

SU KESİNTİLERİ OLUR MU?

Demek istemiyorum, olması lazım su kesintisinin. Suyumuz biterse olmayan suyun kesintisi yapılamaz. Zamanımızı uzatmamız lazım, kışın gelecek yağışlara doğru. Riski düşürmemiz lazım. Geçen sene Şubat, Mart ayındaki yağışlar iyi olmuştu ona rağmen durumumuz bu şekilde. Belki kesinti yapmak daha hayırlı olur. Belirli semtlerde belirli saatlerde olabilir. Yağmur suyunu hasat etmemiz, yeraltı barajları yapmamız lazım. Bunları yapsak belki de yüzde 18, yüzde 28 olacaktı.

50 GÜNLÜK SU VAR

Maalesef El-Nino’lu yıl devam ediyor. Mart ayına kadar devam edecek. Sert bir kış geçmeyecek, kuraklığı hızlandıracak. Kar yağışı suyun önemli bir kaynağıdır. Anadolu’da kar yok. Kar yağışının olmaması ile su probleminin artacağını görüyoruz. Melen’den yaklaşık 1 milyon metreküp su geliyor. Oradan su gelmese bitmiştik. Dip suyunun alınmasını tavsiye etmiyorum. Durumumuz Melen’den gelen suya bağlanmış durumda. Büyük barajlarımız kurudu. 158'i üçe bölerseniz 50 günlük su var."