Bulu'nun yerine Prof. Naci İnci Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı

Bulu'nun yerine Prof. Naci İnci Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sabaha karşı yayınlanan kararıyla görevden alınan rektör Melih Bulu'nun yerine vekil olarak geçen Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı. İnci, vekil rektörlük yaptığı dönemde ilk icraat olarak akademisyen kovmuştu. İnci, Melih Bulu döneminde ise kendisini Fen Bilimleri Enstitüsü müdürü olarak atamıştı.

Prof. Dr. Mehmet Naci İnci Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni rektörü oldu. Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne ise Prof. Dr. Mustafa Kurt atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sabaha karşı yayımlanan kararıyla görevden alınan rektör Melih Bulu'nun yerine vekil olarak geçen Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

Resmi Gazete'de  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda "Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci, 3 üncü ve 7 nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Mehmet Naci İNCİ atanmıştır" ifadelerine yer verildi.

1.jpg

 

ilk icraatı akademisyen kovmak olmuştu

Melih Bulu'nun yerine Boğaziçi Üniversitesi'ne 'vekaleten' rektör olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Can Candan'ın görevine son vermişti. Candan, İnci'nin kendisine ilettiği yazıyı paylaşarak, "Tabii ki kabul etmiyorum, vazgeçmiyorum" diyerek yanıt vermişti. Candan paylaşımının devamında, "Tabii ki #KabulEtmiyorumVazgeçmiyorum" mesajını paylaşmıştı. 

 

 

Candan, sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaştığı yazıya ilişkin, "Naci İnci, bugün bana 2007'den bu yana öğretim görevlisi olarak çalıştığım Boğaziçi'ndeki görevime, ders verdiğim bölüm ve fakültenin görüşü alınmadan "vekaleten" son verdiğine dair bir yazı göndermiş. Sizlerle paylaşıyor, yorumunu ve değerlendirmesini de sizlere bırakıyorum" ifadelerini kullandı.

Melih Bulu döneminde kendi kendini müdürü olarak atamıştı.

İnci, Melih Bulu döneminde ise kendisini Fen Bilimleri Enstitüsü müdürü olarak atamıştı.Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Naci İnci’nin aldığı kararda, “29.05.2021 tarihi itibariyle Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevine Prof. Dr. Mehmet Naci İnci vekaleten görevlendirilmiştir” ifadesi yer almıştı. Atama kararının altında Naci İnci’nin imzasının yer alması dikkat çekmişti. 

Kendi atamasını kendi onaylayan Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Naci İnci daha önce Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü olarak da atanmıştı.

'Utanmıyor musunuz?'

Boğaziçi öğrencileri, Bulu döneminde rektörlük binası önünde bekleyişlerini sürdürürken Naci İnci öğrencilerin yanına gelmişti. Öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları geçiştiren İnci, “Sizi sonra dinleyeceğim” demişti. Öğrenciler ise kendisine rektör vekili yapılan İnci’ye ilk atandığında “Utanmıyor musunuz?” diye sormuştu. Öğrenciler ayrıca “Bu görevi alırken utanmadınız mı? Bizler gözaltına alınıyoruz, tutuklanıyoruz. Endişe içerisindeyiz ancak Melih Bey de siz de bize yanıt vermiyorsunuz. Ne zaman bizi dinleyeceksiniz?” ifadelerini kullanmıştı.

Bulu, 195 gün görevde kaldı 

2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Melih Bulu, görevini; öğrencilerin ve akademisyenlerin protestoları devam ederken 195 gün sürdürmüş ve temmuz ayında görevinden alınmıştı.

Mustafa Kurt, Marmara’nın yeni rektörü oldu

Prof. Dr. Erol Özvar’ın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na seçilmesinin ardından boşalan Marmara Üniversitesi Rektörlüğü görevine ise Prof. Dr. Mustafa Kurt atandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Mustafa Kurt atanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

2.jpg

Prof. Dr. İnci kimdir?

Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, 1987'de Marmara Üniversitesinden fizik dalında lisans derecesini, 1992'de ise fiber optik sensörler alanında İngiltere'deki Heriot-Watt Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı.

Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde 1993- 1994 yılları arasında optik haberleşme alanında doktora sonrası çalışmalar yapan İnci, 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde yardımcı doçent, 1996'da ise doçent oldu.

İnci, 1998- 1999 yıllarında fiber optik sensörlerin endüstriyel uygulamaları üzerine Japonya'da Gunma Üniversitesi'nde konuk araştırmacı olarak çalışırken, 1999- 2005 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptı, üniversitenin temel ve araştırma laboratuvarları ile diğer lisans ve lisansüstü programlarının kurulmasında görev aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'ne 2005'te profesör olan ve 2014- 2018 döneminde bölüm başkanlığı yapan İnci, Almanya'daki Stuttgart Üniversitesi, Japonya'daki Gunma Üniversitesi, Norveç Teknik Üniversitesi ile İngiltere'deki Heriot-Watt Üniversitesinde konuk profesör olarak bulundu.

Fiber optik, nano partiküller ve uygulamalarının fiziği, optik sensörler, kuantum optiği, kuantum bilişimi, kuantum kriptografisi konuları üzerine çalışan ve araştırmalar yürüten İnci'nin üniversite-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik katkıları kapsamında ise iki uluslararası patenti bulunuyor.

Prof. Dr. Mustafa Kurt kimdir?

Prof. Dr. Mustafa Kurt, 1981- 1985 yıllarında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldı. Kurt, Marmara Üniversitesi'nde 1985- 1987 yıllarında yüksek lisans, 1987- 1993 yıllarında ise doktora yaptı.

Kurt, Marmara Üniversitesi'nde 2002- 2013 senelerinde Prof. Dr. unvanıyla Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü'nde görev aldı. Kurt, 2013'ten beridir Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü'nde görev alıyor.