Bu Kadının Çığlıklarını Duydunuz Mu?

Ev sahibi ve kiracı arasındaki kavgalar her gün artıyor. En son Zonguldak’ta yaşanan olayda kiracının evini basan ev sahiplerinin şiddeti karşısında direnen kiracının çığlıklarını ise duyan yok. Ölümle sonuçlanan kiracı-ev sahibi olayları artıyor.

Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli oldu. Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Ağustos ayı enflasyon verilerine göre 5 bin TL kira ödeyen bir kiracı TÜİK’in 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) göre kira zammı yapsaydı 7 bin 872 TL kira ödeyecekti. Ancak yüzde 25 sınırlaması ile ödenecek kira 6 bin 250 TL oluyor.

Kiracılar yasal düzenlemeyi baz alırken ev sahipleri ise yüksek artışlar talep ediyor. Bunu kabul etmeyen kiracıları ise tacizlerle baş başa kalıyor. Ancak ENAG’ın 12 aylık enflasyon verisi ise yüzde 122,88. Geliri TÜİK verisine göre artan çalışanların giderleri ise ENAG verisindeki gibi artıyor. Şişen emlak piyasasında ise büyükşehirlerde neredeyse 10 bin TL’nin altında kiralık daire kalmadı. Şiddet olayları her gün artarken hem kiracılar hem de ev sahipleri çözüm bekliyor.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :