Brüksel'den koltuk krizine açıklama

Brüksel'den koltuk krizine açıklama
"Koltuk skandalına" dair Michel'in ekibinden bir açıklama geldi. Von der Leyen'ın ekibinin protokol hazırlık toplantısına katılmadığı, Türk tarafının ise kriz yaşanan odanın görülmesine izin vermediği bildirildi.

Görüşmenin basına yansıyan kısmında Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile yan yana oturması ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile birlikte bu ikiliye mesafeli bir biçimde, karşılıklı olarak kanepelerde yer almaları Avrupa kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştı. "Koltuk skandalına" dair Michel'in ekibinden bir açıklama geldi. Von der Leyen'ın ekibinin protokol hazırlık toplantısına katılmadığı, Türk tarafının ise kriz yaşanan odanın görülmesine izin vermediği bildirildi.

Toplantıda şartların kısa süreyle incelendiği ancak toplantı ve yemek odalarının görülmesine, bu yönde talepte bulunulmasına karşın Türkiye tarafınca izin verilmediği kaydedilen açıklamada ''Türk tarafı buna gerekçe olarak bu odaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisine yakın olmasını gösterdi'' denildi.

"AB Komisyonu Başkanı hükümet başkanı düzeyinde"

Avrupa Birliği antlaşmalarına uygun bir protokol düzenine bağlı kalındığı ifade edilen açıklamada AB üyesi olmayan ülkelerin protokollerinde devlet başkanı ile hükümet başkanı arasında kesin bir ayrım yapıldığı belirtildi.Avrupa Birliği kurumları özelinde AB Konseyi Başkanı'nın devlet başkanı, AB Komisyonu Başkanı'nın ise hükümet başkanına denk geldiği ifade edilerek sorunun buradan kaynaklanmış olabileceği ifade edildi.

Toplantı yapılacak salonun görülmesine izin verilmesi halinde AB Konseyi protokol servisinin Türk tarafına, "bir nezaket ifadesi olarak" Komisyon Başkanı için ayrılan kanepeyi iki koltukla değiştirmelerini önereceklerini söylenen açıklamada, ''Yemek yenen odanın görülmesine yemeğe kısa bir süre kala izin verildiği belirtilen açıklamada Von der Leyen'ın yararına olacak şekilde üç sandalyelik yer açıldı'' denildi.

Açıklamada aynı zamanda Michel'in, Ursula von der Leyen'in de Erdoğan ile birlikte verilen fotoğraf karesinde olması önerisinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Etiketler :